NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley, SpaceX'in Nisan'daki görevine hazırlanıyorlar

Astonot
Astonot

NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley, SpaceX'in yeni uzay gemisini uçuran ilk insanlar olacak.

Bu aynı zamanda 'ticari uzay aracını uçuran ilk insanlar' olacağı anlamına da geliyor.

SpaceX CEO'su Elon Musk, geçtiğimiz günlerde ikilinin Crew Dragon'u Nisan başında Uluslararası Uzay İstasyonu'nda uçurabileceğini açıkladı.

Çığır açacak görev için hazırlıklar sürüyor.

SpaceX, bahar aylarında Bob Behnken ve Doug Hurley
isimli iki astronotu uzaya göndermeye hazırlanıyor. Crew Dragon olarak isimlendirilen uzay aracının testlerinin olumlusonuçlanmasıyla fırlatmanın Nisan'da gerçekleşmesi bekleniyor.

NASA'nınfiloçalışmalarını sonlandırmasının ardından astronotlar Soyuz isimli uzay aracıyla yörüngeye gönderiliyor.

  • Soyuz nedir? Soyuz bugün hala hizmette olan 1960'larda Korolyov Tasarım Bürosu tarafından Sovyet uzay programı için tasarlanmış bir uzay aracı serisidir, Wikipedia.

SpaceX ve Boeing ile iş birliği yapan NASA, Crew Dragon isimli uzay aracıyla ilk kez astronot taşıyacak. Yani aslında Behnken ve Hurley'in uzaya fırlatılmasıyla ABD uzay uçuşu için yeni bir dönem başlıyor. Çünkü NASA'nın astronotları uzaya götürmek için Rus fırlatma sistemlerine güvenmeyi bırakması gerekiyor.

Teksas'ta yaşayan 52 yaşındaki emekli deniz piyadeleri albayı Hurley, takım arkadaşı konusunda epey mutlu. Zira geçen yıl sonunda yaptığı açıklamalarda buna değinmişti.

Bob ve ben birlikte seçilebilecek kadar şanslıydık.

Hurley, çalışma sistemleriyle alakalı bilgiler de verdi. 'Tarihin yaklaşmasıyla geçen yıl işler oldukça telaşlı hale geldi. Ayrıca artık Kaliforniya'da gittikçe daha fazla zaman harcıyoruz.'

İki isim de hazırlık aşamasında acil durum prosedürlerini uyguladılar ve CrewDragon'un mekanizmalarını kapsamlı bir şekilde eğittiler. Ayrıca yeni uzay giysilerini giydiler ve SpaceX CEO'su Elon Musk ile bir araya geldiler.

NASA, SpaceX'in yeni uzay aracının görevi için 2018'de Behnken ve Hurley'i seçti.

Daha sonrasında özel çalışmalar başladı.

NASA 2000 yılında iki ismi de de astronot olarak seçti ve uzay mekiği programında birlikte çalıştıklarında arkadaş oldular.

SpaceX uzay giysileri giyen Behnken (solda) ve Hurley (sağda), 17 Ocak 2020'de fırlatma kulesini SpaceX Crew Dragon uzay aracına bağlayan mürettebat koridorundan geçiyor.
SpaceX uzay giysileri giyen Behnken (solda) ve Hurley (sağda), 17 Ocak 2020'de fırlatma kulesini SpaceX Crew Dragon uzay aracına bağlayan mürettebat koridorundan geçiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >