NATO 'Taliban'ı tanımayın' diye yalvarmıştı: İki kez kırbaçlanmış

Lailuma Sadid
Lailuma Sadid

Taliban'ın Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinin yankıları sürüyor. NATO'nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Afganistan hakkında düzenlediği basın toplantısında "Lütfen Taliban'ı tanımayın" sözleriyle gündeme oturan Afgan gazeteci Lailuma Sadid, 1997'de örgüt tarafından iki kez kırbaç cezasına çarptırıldığını söyledi.

Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin ardından başlayan çalkantılı süreç devam ediyor. Taliban ve diğer ülkeler arasında nasıl bir diyalog olacağı merakla beklenirken, Amerika'nın nasıl tavır koyacağı Biden'in açıklamalarında belli oldu. Ancak yine de NATO'nun Afganistan'la ilgili adımları merak konusuydu.

Canlı yayında göz yaşlarına hakim olamamıştı

NATO'nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in bugün düzenlediği basın toplantısına Afgan gazeteci Lailuma Sadid, "Ne olur Taliban'ı tanımayın" sözleri damga vurdu. Canlı yayında göz yaşlarına hakim olamayan gazeteci, 1997 yılında Taliban tarafından kırbaç cezasına çarptırıldığını söyledi.

"İki defa kırbaçlandım"

Sadid neden bu çıkışı yaptığını ise kendi hayatından şu örneklerle anlattı:

Çünkü onlar insan haklarına, kadın haklarına saygı göstermeyecekler. Kadınlara hiçbir alan tanımayacaklar. Bir kadın olarak Taliban rejimi baştayken Afganistan'da 1997'de iki defa kırbaçlandım. Taliban tarafından ve ben bunların yeniden yaşanmasını istemiyorum. Oradaki halkın yeni neslin bunları tekrar yaşamasını istemiyorum. Çünkü ben bunu hiç atlatamadım.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >