Neden yardım isteyemiyoruz?

Neden yardım isteyemiyoruz?
Neden yardım isteyemiyoruz?

Her insan hayatında mutlaka yardıma ihtiyaç duymuştur. Peki yardıma ihtiyaç duyduğumuz zor zamanlarda ne yapıyoruz? İnsanların büyük bir kısmı yardıma ihtiyaç duyduğu zor zamanlarda yardım istemekten çekiniyor. Peki ama neden!

İnsanların kendilerine güvenmesi, sorumluluklarını üstlenmesi ve işlerini kendi kendine yapmak istemesi önemli ancak maalesef her zaman işler istediğimiz gibi gitmiyor. Hepimiz zaman zaman yardıma ihtiyaç duyuyoruz.

Sosyal yardım uzmanı Heidi Grant'a göre insanların yardıma ihtiyaç duyduklarında yapmaları gereken şey sadece 'soru sormak!'

Grant: 'Bir başkasından küçücük bir yardım istemek bile çoğumuz için korkunç bir fikir! Aslında yaşadığımız şu dönemde birbirimize çok daha fazla destek vermemiz gerekiyor ancak 'yardım edebilir misiniz?' sorusunu sormaktan çekiniyoruz.' diyor.


Peki neden yardım istemek konusunda bu kadar çekiniyoruz?

2008 yılında Heidi Grant'ın yaptığı bir çalışmada insanların %50'sinden fazlası yardım istediklerinde kabul edilmeyeceğini düşünüyor. Yani sorunun temeli sadece düşüncemizde. Yardım istediğimizde bunun kabul edilmeyeceğiniz düşünüyoruz.

Grant aslında insanların birbirlerine yardım etmek istediklerini ancak bunu nasıl yapacaklarını bilmediklerini söylüyor. Ve genellikle insanlar siz yardım istemedikçe size yardım etmek konusunda çekingen kalıyorlar.

Yardım ihtiyacınız varsa mutlaka yardım istemelisiniz.

Yardım isterken nelere dikkat etmek gerekli?

1. Öncelikle yardım isteyeceğiniz kişiyi doğru seçin!

                                    
                                    Zor durumda kaldığınızda yardım isteyeceğiniz kişi gerçekten size yardım edebilecek birisi olmalı. Eğer bebek arabasını otobüsten indirmek için yardıma ihtiyacınız varsa bunu doğru kişilerden istemeniz çok önemli.
1. Öncelikle yardım isteyeceğiniz kişiyi doğru seçin! Zor durumda kaldığınızda yardım isteyeceğiniz kişi gerçekten size yardım edebilecek birisi olmalı. Eğer bebek arabasını otobüsten indirmek için yardıma ihtiyacınız varsa bunu doğru kişilerden istemeniz çok önemli.
2. Yardım istediğiniz kişinin size ayırabileceği vakti olmasına dikkat edin! 

                                    
                                    Hepimiz sürekli bir koşuşturmanın içerisindeyiz bu nedenle yardım isteyeceğiniz kişinin size ayıracak zamanı olduğuna emin olmanız gerekli.
2. Yardım istediğiniz kişinin size ayırabileceği vakti olmasına dikkat edin! Hepimiz sürekli bir koşuşturmanın içerisindeyiz bu nedenle yardım isteyeceğiniz kişinin size ayıracak zamanı olduğuna emin olmanız gerekli.
3. Kendinizi net olarak ifade edin! 

                                    
                                    Çoğu zaman insanlar tanımadıkları insanların ne dediği ilk anda anlayamaz bu nedenle yardım talebinizi reddebilirler. Yardıma ihtiyaç duyduğunuz sorununuzu doğru bir şekilde ifade ederseniz insanlar size yardım etmekten kaçınmayacaklardır.
3. Kendinizi net olarak ifade edin! Çoğu zaman insanlar tanımadıkları insanların ne dediği ilk anda anlayamaz bu nedenle yardım talebinizi reddebilirler. Yardıma ihtiyaç duyduğunuz sorununuzu doğru bir şekilde ifade ederseniz insanlar size yardım etmekten kaçınmayacaklardır.
4. Yardım istediğiniz kişinin sorularına cevap verin ve sorunu beraber çözün! 

                                    
                                    Yardım ederken, kendisini bu konu hakkında görevlendirilmiş bir hizmetli gibi hissetmesine asla izin vermeyin. 
  
En önemlisi, yardım istemekten de yardım etmekten de korkmayın.
4. Yardım istediğiniz kişinin sorularına cevap verin ve sorunu beraber çözün! Yardım ederken, kendisini bu konu hakkında görevlendirilmiş bir hizmetli gibi hissetmesine asla izin vermeyin. En önemlisi, yardım istemekten de yardım etmekten de korkmayın.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >