Nesli tükenmekte olan primatlar yüz tanıma teknolojileriyle takip edilecek

Lemur
Lemur

Michigan Eyalet Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği yeni yüz tanıma sistemi, nesli tükenmekte olan primatları yüz tanıma teknolojisiyle takip etmeyi ve canlıları korumayı hedefliyor.

Yüz tanıma teknolojileri her geçen gün farklı sektörler tarafından tercih ediliyor. Bu teknolojiler sayesinde şu anda binlerce kişi arasından tek bir suçluyu belirlemek mümkün olduğu gibi, okullardaki öğrencilerin derse odaklanıp odaklanmadığını bile anlayabilmek mümkün. Ama bu sistem yalnızca insanlarla sınırlı değil. Zira araştırmacılar, nesli tükenmekte olan primatların korunmasında da kullanılabileceğini düşünüyor.

%60'ından fazlası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan primatların bu yöntemle korunması amaçlanıyor.
%60'ından fazlası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan primatların bu yöntemle korunması amaçlanıyor.

Yok olma tehlikesiyle mücadele ediliyor

Michigan Eyalet Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği yeni yüz tanıma sistemi, %60'ından fazlası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan primatların bu sayede türlerinin devam ettirilebileceği üzerinde duruyor. Son altı yılda yasa dışı ticaret sebebiyle 22.200'den fazla primat kayboldu ve buna karşılık yalnızca 27 kişi tutuklandı. Afrika'da sadece bir avuç milli parkta bulunan primatların sayısı azalmaya devam ederken, mevcut canlıları korumak büyük önem taşıyor. Peki ama bu koruma nasıl gerçekleşiyor?

PrimNet olarak isimlendirilen teknoloji, tek bir Android uygulamasıyla canlıların fotoğraflarını çekerek takip etmeyi hedefliyor. Çekilen fotoğraflar yapay zekâ desteğiyle beş farklı aile üyesini oluşturuyor. Bu yöntemin gerçekte olduğuna benzer şekilde %90 doğrulukta verdiği de belirtilen detaylar arasında. Yani yapay zekâ gayet sağlıklı çalışıyor gibi görünüyor. Üstelik yöntemin primatlara takip cihazı yerleştirmekten çok daha kolay olduğu belirtiliyor. Tabii işin bir de hayvanlarda stres oluşturması boyutu var. Bu sistemde stres oluşma durumu da minimuma iniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >