Netanyahu'nun başı dertte: Hapse girecek mi?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu saatine bakarken görünüyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu saatine bakarken görünüyor.

Üç ayrı yolsuzluk dosyası ile hakkında dava açılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu girişimi 'darbe' olarak nitelendiriyor.

Hapse girme ihtimalinin artmasıyla birlikte Netanyahu, hukuk sistemine karşı söylemlerini sertleştirdi.

Kendi partisi Likud içinde Netanyahu yerine yeni bir başkan söylemleri belirginleşse de bu ihtimalin gerçekleşme oranın oldukça düşük olduğu biliniyor.

Ülkede iki hafta içinde bir koalisyon kurulamaması halinde 3 ay sonra yeni bir erken seçim ihtimali ülkedeki siyasi krizin daha da derinleşmesine neden oluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Başsavcı Avichai Mandelblit’in aleyhindeki 3 ayrı dosya nedeniyle dava açılmasına kararı vermesini 'darbe girişimi' olarak değerlendirmişti.

Netanyahu ne ile suçlanıyor?

İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında üç ayrı dosya bulunuyor.

Bunlardan "4000 numaralı" telekomünikasyon yolsuzluğu soruşturması kapsamında Başbakan Netanyahu, Shaul Elovictch'in sahibi olduğu "Bezeq" medya şirketine ait "Walla News" adlı internet sitesinde, ailesi lehine haberlere yer verilmesi karşılığında söz konusu şirkete 276 milyon dolar değerinde mali imtiyaz sağlamakla suçlanıyor.

"1000 numaralı" dosyada ise Netanyahu'nun 2007 ile 2016 yılları arasında iş adamlarından "hediye" adı altında 283 bin dolar değerinde puro, şampanya, mücevher ve uçak bileti aldığı iddia ediliyor.

"2000 numaralı" dosyada da Netanyahu hakkında, "rüşvet aldığı, yolsuzluk yaptığı ve görevini kötüye kullandığı" yönünde suçlamalar yer alıyor.

Netanyahu'ya destek yürüyüşü yapıldı.
Netanyahu'ya destek yürüyüşü yapıldı.
  • İsrail'in Kanal 13 televizyonunda yayınlanan kamuoyu araştırması sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 56'sı Başbakan Netanyahu'nun görevinden istifa etmesini isterken, yüzde 35'i istifa etmesine gerek olmadığını ifade etti. Katılımcıların yüzde 9'u ise bu konuda görüş belirtmedi.

Meclis'teki dengeler değişmiyor

Yaşanan koalisyon krizi nedeniyle İsrail'de bir yıl içinde üçüncü kez erken seçime gitme ihtimali giderek güçleniyor.

Erken seçim ihtimalinin her geçen gün kuvvetlendiği ülkede, Meclis'teki sağ ve sol blokların milletvekili dağılımı değişmeyecek gibi bir hava hakim.

Netanyahu'nun partisi Likud'un başını çektiği sağ blok 55, Gantz'ın liderliğindeki Mavi-Beyaz'ın önderliğindeki sol blok ise 44 milletvekilini Meclis'e gönderiyor.

Bu da mevcut tabloda İsrail'de üçüncü kez erken seçim yapılsa bile koalisyon krizinin aşılamayacağını ortaya koyuyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

Erken seçim yapılacak mı?

Ülkede, iki hafta içinde koalisyonun kurulması gerekiyor. Sağ ve sol kanadın çekişmelerine Netanyahu'nun davaları eklenince bu ihtimalin zayıfladığını söylememiz mümkün.

İki hafta içine bir koalisyon kurulamama ihtimali üç ay sonra halkın tekrar sandığa gitmesine neden olacak ve ülke için bir ilk de yaşanmış olacak.

Netanyahu için 'tolerans' iddiaları gerçek mi?

Netanyahu'nun yargılanması için Başsavcı tarafından hazırlanan dosya Parlamento Başkanı'na sunuldu. Buna rağmen herhangi bir girişim veya hareketlenme gözlemlenmedi.

Netanyahu'nun dokunulmazlık talebiyle 30 gün içinde parlamentoya başvurması gerekiyor. Talebi karşılayacak birim ise İçişleri Komisyonu, henüz bir hükümet kurulamadığından yasal süreç için resmi adımlarda tıkanma yaşanıyor. Süreç böyle olunca Netanyahu'nun mahkemeye çıkıp çıkmayacağına karar vermesi gereken tek kişi kalıyor o da Başsavcı.

Başsavcının da gelecek seçimlere kadar bekleme hakkı olduğu biliniyor. Ülkede, Başsavcının bekleyeceği yönünde bir algı hakim.

Elinde Netanyahu'nun posterini taşıyan bir vatandaş.
Elinde Netanyahu'nun posterini taşıyan bir vatandaş.

Netanyahu hapse girecek mi?

Suçlamaları göz önüne bulundurursak Netanyahu'nun hapse girme ihtimali neredeyse kesin. Fakat gerek erken seçim ihtimali gerek hukuk sistemindeki boşluklar şu an için yargılanmanın önünü kesmiş durumda.

Netanyahu ne dedi?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında 'rüşvet, dolandırıcılık ve güvenin ihlali' nedenleriyle İsrail Başsavcısı tarafından 3 dava açılmasına karar verildi. Netanyahu ise kendisine darbe yapılmaya çalışıldığını iddia etti.

Hapse girme ihtimalinin artmasıyla Netanyahu hukuk sistemine savaş açmış durumda. Tüm bunların bir düzmece, cadı avı olduğunu iddia ediyor.


Likudlu siyasetçiler ne diyor?

Başkanlığını Netanyahu'nun yürüttüğü Likud Partisi tüm bu sürecin ardından yeni bir başkan için kolları sıvasa da aday olarak tek başına çıkan Gideon Saar'ın şansının çok az olduğu biliniyor.

Netanyahu'nun bu süreçten yine 'başkan' olarak çıkması muhtemel olarak değerlendiriliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >