Nijerya'da eşeklerin değeri arttı

Çin istedi Nijerya'da eşekler kıymete bindi
Çin istedi Nijerya'da eşekler kıymete bindi

Çin'den gelen talep nedeniyle eşek fiyatları Nijerya'da 3-4 kat arttı. Geçtiğimiz yıllarda 40 dolara satılan eşekler şimdi 150-200 dolara alıcı bulmaya başladı. Çin'de özellikle tıp alanında ejiao ürünlerine gençlik iksiri olarak bakılıyor. Bu ürünler için her yıl Çin’de 4 milyon eşek kesiliyor.

Çin'in eşek derisini kullanmak için başka ülkelerden ithal etme ihtiyacı, Nijerya'da eşek fiyatlarının artmasına neden oldu.

İbrahim Maijaki ve veteriner Dr. Ahmed Abdulhamid Fagge, Çin'in gıdadan tıbba, cilt bakımından tarıma kadar farklı alanlarda eşek ve eşek ürünlerine ihtiyaç duymasının Nijerya'da eşek fiyatlarının artmasına neden olduğuna dikkati çekti.

Bazı Afrika ülkelerinin eşek ihracatını durdurması nedeniyle Çin'in Nijerya'ya yönelmesiyle, Nijerya'da eşek fiyatlarının 3 ila 4 kat arttığına dikkat çekti.

Çin ihtiyacı karşılamak için özel şirketler aracılığıyla Afrika ülkelerinden yoğun olarak eşek eti ve derisi ithal etmeye başlaması fiyatlardaki artışın temel sebeplerinden biri.

Eşekler sağlık, gıda ve cilt bakımı alanında kullanılıyor.

  • Maijaki, "Çin'den gelen talep nedeniyle eşek fiyatları Nijerya'da 3-4 kat arttı. Daha önce yaklaşık 40 dolara satılan eşekler şimdi 150-200 dolara alıcı buluyor." ifadelerine yer verdi.

Dr. Fagge, Çin'in Nijerya'dan ithal ettiği eşeklerin tarımda, ilaç ve cilt bakım sanayisinde kullanıldığını ve yiyecek olarak tüketildiğini sözlerine ekledi.

Her yıl 4 milyon eşek kesiliyor

Çin'de özellikle tıp alanında çok amaçlı kullanılan "ejiao ürünlerine" gençlik iksiri olarak bakılıyor ve istatistiklere göre bu ürünler için her yıl Çin’de 4 milyon eşek kesiliyor.

Dünyada yaklaşık 50 milyon eşek ve katırın bulunduğu tahmin ediliyor. Merkezi İngiltere'de bulunan The Donkey Sanctuary’ın verilerine göre, dünyada en fazla eşek Etiyopya'da bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >