Norveç dağlarının altında inşa edilecek dünyanın ilk gemi tüneli

Stadhavet Denizi
Stadhavet Denizi

Norveç, gemilerin tehlikeli Stadhavet Denizi'nde gezinmesine yardımcı olmak için dünyanın ilk gemi tüneli olarak isimlendirilen tünelini inşa etmek için harekete geçti.

İlk olarak birkaç yıl önce Norveç Kıyı İdaresi tarafından duyurulan bu mil uzunluğundaki, 118 fit genişliğindeki tünel, Norveç'in kuzey batısındaki dağlık Stadhavet yarımadasına girecek.

Bu mühendislik harikasını inşa etmek, 2.8 milyar Norveç kronuna (330 milyon $) mal olacak ve 2022'de başlayacak inşaat üç ila dört yıl sürecek.

Norveç Kıyı İdaresi'nden geçici proje yöneticisi Terje Andreassen CNN Travel'a, "Yıllardır planlanan bir proje. Dolayısıyla inşaat çalışmalarına nihayet bir yıl içinde başlayabilmek çok keyifli" dedi.

Şu anda, Stadhavet çevresinden geçen gemiler genellikle sert dalgalardan ve kötü hava koşullarından etkileniyor

Andreassen, "Yarımadanın dışındaki kıyı şeridi, kasırgalarla birlikte Norveç'in en fırtınalı bölgesi" diyor. "Burada çok garip akımlar alıyorsunuz. Bazen gemiler, hava koşullarının iyileşmesi için en yakın limanda günlerce beklemek zorunda kalır. Ancak tünelin içinde hava ve gelgitler geçişi etkilememelidir"dedi.

Andreassen, geminin seyahatlerini daha güvenli ve sorunsuz hale getirmek, yüksek hızlı bir feribot hizmetine yol açabilir ve ayrıca bölgenin endüstriyel ve ticari faaliyetlerini güçlendirebilir.Daha iyi bağlanacak, seyahat etmesi daha kolay olacak" diyor.

Norveç Kıyı İdaresi, diğer tünellerin küçük tekneleri ve mavnaları barındırabildiğini, ancak büyük gemilere hizmet vermek için başka hiçbir alt geçidin inşa edilmediğini belirtiyor.

Stadhavet'teki gemi tüneli, Stadhavet yarımadasının en dar noktasından geçecek ve bu da tünel aslında o kadar uzun olmayacağından işi daha yapılabilir hale getiriyor.

Tünele giriş trafik ışığı sistemi ile kontrol edilecek

Plan, kazma işleminin yer altı sondaj kuleleri ve palet kuleleri aracılığıyla gerçekleşmesi içindir. Tünelin inşası büyük olasılıkla bazı binaların ve yaklaşık üç milyon metreküp kayanın kaldırılmasını gerektirecek.

Norveç Kıyı İdaresi, bitmiş yapının "büyük ve uzun bir dağ salonuna" benzeyeceğini söylüyor.

Tünel muhtemelen dünyanın dört bir yanından altyapı meraklılarının dikkatini çekecek olsa da, tünelin temel amacı, Andreassen'in dediği gibi, Stadhavet Denizi'nden geçişi "güvenli" ve "öngörülebilir" hale getirmektir.

Ve şu anda tünelden yürüyerek geçmek mümkün olmayacak, bu yüzden merak ediyorsanız, tekneyle gitmek tek seçenek olacaktır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >