Norveç'ten akıl almaz proje: Dünya'nın ilk gemi tüneli

Norveç'ten akıl almaz proje: Dünya'nın ilk gemi tüneli
Norveç'ten akıl almaz proje: Dünya'nın ilk gemi tüneli

Norveç, Kuzey Denizi ile Norveç Denizi'ni bağlayan noktada gemileri koruması amacıyla çılgın bir gemi tüneli projesine start verdi.

Norveç sınırları içerisinde bulunan kıyı şeridi Stad Peninsula, aynı zamanda bölgenin en tehlikeli kıyı şeritlerinden biri olma niteliği taşıyor. Bu tehlikeli bölgede zaman zaman deniz araçları risklerle karşı karşıya kalabiliyor.

Bu durumun önüne geçmek için Norveç'in çalışmalar yürüttüğü biliniyordu. Geçtiğimiz günlerde Norveç Parlamentosu'nun onayını almasıyla birlikte Norveç'in bu bölgeye çözüm olarak dünyanın ilk gemi tünelini yapacağı da ortaya çıkmış oldu. Belirtilenlere göre Norveç, yaklaşık 120 milyon dolar maliyetle dünyanın ilk gemi tünelini bu bölgeye inşa edecek.

Parlamentonun da onayıyla birlikte tünel için çalışmalar 2018 yılında başlayacak. Tünel için öncelikle bölgedeki 7.5 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen taşlar temizlenecek ve 1.5km'den uzun, yolcu gemilerinin dahi geçebileceği büyüklükteki tünelin ilk adımları atılacak. 2022 yılında tüm çalışmalarının bitmesi beklenen bu tünelin bölgedeki tehlikelere karşı bir önlem olmanın yanı sıra Norveç'in turizmine de katkıda bulunacağı düşünülüyor.

Tünel projesiyle ilgili videoyu aşağıda izleyebilirsiniz;





Kaynak:Webtekno

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >