Öğrendiğiniz zaman ufkunuzu iki katına çıkaran bilgiler

Aslında evrende ne olduğumuz ya da nasıl yaşadığımızın gerçekleri…“Lagaribey” isimli kullanıcının twitter üzerinde yazdıklarının insanın ufkunu nasıl iki katına çıkardığını ve bu yazılanları düşünmeden edemeyeceğinize eminiz. Bilim adına yıllarca emek harcamış insanların insanlık için açığa çıkardığı bilgileri derledik ve sizlere sunuyoruz.

1. Zaman olarak bildiğimiz kavramın aslında sezyum metalindeki atomun 9.192.631.770 defa titreşmesine 1 saniye dediğimizi biliyor muydunuz?







2. Einstein'ın genel görelilik kuramına göre evren 3 değil 4 boyutludur ve 4. Boyut ise zamandır. Bu duruma 'uzay-zaman' dokusu denilmektedir.

3.
Evrendeki her kütle uzay-zaman dokusunu bükmektedir. Bir bez parçası olarak düşünürsek bu dokuyu ortasına konulan her kütle bunu bükmektedir.

4.
Kütle çekiminin büyük olduğu yerlerde zaman daha yavaş geçer, dünya üzerinde yaşadığımız için bunu algılayamıyoruz.







5. Dünya üzerinden örnek vermek gerekirse çok büyük bir kulenin üstünde yaşayan kişi aşağıda yaşayan kişiye göre daha çabuk yaşlanır.

6.
Başka bir örnek vermek gerekirse, karadeliklerin kütle çekim kuvvetleri çok fazla olduğu için burada zaman çok daha yavaş geçer. Bir yıl bir karadeliğin etrafında dönebilsek dünyaya tekrar ulaştığımızda belki de 40 yıl geçmiş olacaktır.

7.
Bilim kurgu filmlerinde gösterildiği gibi eğer bir karadeliğe girersek geleceğe gitme ihtimalimiz vardır. Tabi bugünkü teknoloji ile imkansız olsa da zamanın ne göstereceği belli olmaz.

8.
Geleceğe gidebilmenin diğer bir yolu ise Einstein'in özel görelilik kuramı; bu kurama göre zaman mutlak değildir. Bir cismin hızı ne kadar çok artarsa zaman onun için daha yavaş geçecektir.







9. 1971'de yapılan bir deneyde 2 atomik saat biri yerde diğeri bir jet uçağına konuldu ve uçak indikten sonra iki saat karşılaştırıldı. Uçaktaki saat yerdeki saatten farklıydı belki saniyenin milyarda biri kadar bir fark vardı fakat gene de Einstein'in bu kuramı ispatlanmış oldu.

10.
Tek gerçek bizim bunları algılayabileceğimiz kadar büyük olmamaları…

11.
Sürekli seyahat eden kişiler için zaman daha yavaş geçeceği için daha geç yaşlanırlar. Hızlı yaşa geç öl deyimi de bunu göstermektedir.

12.
Işık hızına yakın hızlarda gittiğinizde eğer bir ikiziniz sizi dünyada bekliyor ise geri döndüğünde ikiziniz sizden çok daha yaşlı olacaktır. Buna da “İkizler Paradoksu" denilmektedir.

13.
İnsanlığın yaptığı en hızlı araç şu ana kadar 200 km/sn (fark ettiyseniz saniye denilmiştir.) Işık hızı ise 300.000 km/sn







14. Zamanın uzaydan bağımsız olmaması ortaya bir sonuç çıkarmaktadır. Geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki ayrım bir yanılsamadan ibarettir.

15.
Söylemek istenilen geçmiş, şimdi ve gelecek hep var (kader) ve evren sandığımız gibi maddi değil holografik (sanal) bir yapıdan ibaret.

16.
Solucan deliği dediğimiz varlığını kanıtlayamadığımız deliklerden geçmek pratikte çok zor ve buna neden olan etken ise entropi.

17.
Geçmişe gitmek için farklı teoriler olsa da bir tanesini seçip buna da karadelikler dersek, karadeliklerin tam ortasında uzay zaman kırılması olur ve tam bu kırılmanın içinden geçersek zamanın farklı bir bölgesine çıkmış oluruz.







18.
Bir dağın tepesini aşmak yerine içindeki tünellerden (solucan deliklerinden) geçersek sorun tüneli geçtikten sonra başlar.

19.
Diyelim ki, geçmişe gittik ve çocuk yaştaki dedemizi öldürdük. O zaman bize ne olacak? Dedemiz öldüğüne göre, babamız olmayacak ve dolayışla biz de olmayacağız, ama yaşıyoruz ve biraz önce bir cinayet işledik. (Dede Paradoksu)

20.
Bu paradoksu çözmek için 3 öneri var. Dedemizi öldürdüğümüzde olan bitenle bağlantısı olmayan bir paralel evrene geçmiş oluruz.

21.
Artık zaman yolculuğuna başlanan evren ile gelinen evren ile tamamen farklıdır ve paradoks çözülmüş olur.







22.
Bir diğer öneri ise Hawking tarafından gelmiştir. Neden sonuç ilişkisi tehlikeye girerse, dünyada garip bir şey devreye girecek ve bu olay engellenecek.

23.
Son teori ise, isteseniz de bunu yapamayacağınızı, silahın patlamayacağını, dedenizi hiç göremeyeceğinizi vs. söyler.

24.
Fiziğe göre geriye gitmek de mümkün peki, neden bunu günlük hayatta göremiyoruz?

25.
Çünkü biz zamanı hep tek yönlü olarak görürüz. Sadece ileriye doğru akıyor gibi görüyoruz.

Bu sıralama her geçen gün artsa da, şu anki teknoloji ve düşünce yapısı ile ancak bu kadarını algılayabiliyoruz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >