Oğuz Atay'ın hiç bilinmeyen filmi ve enteresan hikayesi

Beyaz Mantolu Adam

'Tutunamayanlar' ve 'Tehlikeli Oyunlar' kitaplarını bizlerle buluşturan usta kalem Oğuz Atay'ın sadece edebiyat değil, bugün kayıp olan bir sinema çalışmasının da bulunduğunu biliyor muydunuz?

Bugün, edebiyatımızın usta kalemi Oğuz Atay'ın ölüm yıl dönümü.

Birbirleriyle ortak bir payda üzerinde birleşen edebiyat ve sinema; özellikle öykücülük anlamında çokça önemli izlerin bırakılmasında etki eder.

Temelde iyi yazılmış bir öykü, bir o kadar iyi bir kamera gözü ve oyunculuğu ile seyirciye aktarılabilir bir noktaya getirilebilmekte.

Bu örneklerden biriyse Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan, Oğuz Atay'ın Korkuyu Beklerken kitabında yer alan ilk öyküsü Beyaz Mantolu Adam'dır.

Peki bu hikaye tam olarak nasıldır?
Yazar Yıldız Ecevit tarafından 2015 yılında kaleme alınan, Oğuz Atay'ın yaşam öyküsünün anlatıldığı 'Ben Buradayım' adlı kitabından şöyle bir bilgi edinilir; 'Aslında Beyaz Mantolu Adam ilk olarak Oğuz Atay tarafından sinema için kurgulanmıştır. Çevresindeki eşini dostunu film ekibine dahil eden Atay'ın filminde öyküde yarattığı yetkinliği yansıtamadığı ise konuşulanlar arasında kendine yer bulur. Filmin kurgu ve montaj aşamasında yakın arkadaşı Halit Refiğin yardımlarını alan Atay'ı, çekimler sırasında da bir başka arkadaşı Çetin Yalçın yalnız bırakmamıştır. Ancak film çekim ve montaj sürecinden sonra ortadan kaybolmuş, bir daha bu kısa filminden haber alınamamıştır.'
Peki bu hikaye tam olarak nasıldır? Yazar Yıldız Ecevit tarafından 2015 yılında kaleme alınan, Oğuz Atay'ın yaşam öyküsünün anlatıldığı 'Ben Buradayım' adlı kitabından şöyle bir bilgi edinilir; 'Aslında Beyaz Mantolu Adam ilk olarak Oğuz Atay tarafından sinema için kurgulanmıştır. Çevresindeki eşini dostunu film ekibine dahil eden Atay'ın filminde öyküde yarattığı yetkinliği yansıtamadığı ise konuşulanlar arasında kendine yer bulur. Filmin kurgu ve montaj aşamasında yakın arkadaşı Halit Refiğin yardımlarını alan Atay'ı, çekimler sırasında da bir başka arkadaşı Çetin Yalçın yalnız bırakmamıştır. Ancak film çekim ve montaj sürecinden sonra ortadan kaybolmuş, bir daha bu kısa filminden haber alınamamıştır.'
Tüm bunların dışında onun eserleri, dizilerde de kendisine yer bulmuştu. Leyla ile Mecnun, Poyraz Karayel... Onlar, Oğuz Atay'ın eserlerine yer veren ve bu noktalarıyla dikkati çeken dizilerdi.
Tüm bunların dışında onun eserleri, dizilerde de kendisine yer bulmuştu. Leyla ile Mecnun, Poyraz Karayel... Onlar, Oğuz Atay'ın eserlerine yer veren ve bu noktalarıyla dikkati çeken dizilerdi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / FİLMLOVERSS