Okurken derin düşüncelere dalacağınız 6 distopik kitap

Kimi kitaplar okunup geçilir, kimileri ise bir ömür unutulmaz. İnsanı durup düşünmeye sevk edecek distopik kitapları sizler için listeledik.

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi, şehirleşmenin artması ve küreselleşme gibi faktörler nedeniyle günlük yaşam pratiklerimiz de hızla değişiyor. Kimimiz bu değişime hızlıca adapte olurken bazılarımız bu değişimi kolay kolay hazmedemiyor. Teknolojinin gelişmesiyle bilginin de hızlıca yayılması, değişim hızını da arttıran bir etken olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu farklılaşmanın etkisiyle geleceğe dair bir kurgusal öngörü yapan yazarların kaleme aldığı distopik eserler, sizi bir an durup düşündürecek nitelikte. Sizler için 6 distopik eseri derledik.

Körlük- Jose Saramago
Körlük, ürkütücü bir roman, beklenmedik bir felaketi yaşayan bir toplumun nasıl çöktüğünün, nasıl bencilleştiğinin ve değer yargılarını yitirdiğinin hikâyesi. Konusunun ürkütücülüğüne rağmen olağanüstü bir şiirsellikle anlatılmış bu unutulmaz roman, usta yazarın belki de en etkileyici yapıtı. (Tanıtım Bülteninden)
Körlük- Jose Saramago Körlük, ürkütücü bir roman, beklenmedik bir felaketi yaşayan bir toplumun nasıl çöktüğünün, nasıl bencilleştiğinin ve değer yargılarını yitirdiğinin hikâyesi. Konusunun ürkütücülüğüne rağmen olağanüstü bir şiirsellikle anlatılmış bu unutulmaz roman, usta yazarın belki de en etkileyici yapıtı. (Tanıtım Bülteninden)
Açlık Oyunları- Suzanne Collins
(Açlık Oyunları serisinin aynı isimli filmi de çekildi)Açlık oyunları, ülkenin 12 mıntıkasından seçilen 12-18 yaşları arasındaki çocukların, yapay bir alana bırakılarak savaşmalarına verilen isimdir. 12 mıntıkanın dışında kalan Capitol isimli şehir sakinlerinin izlemesi için yapılan bu oyunu hayatta kalan son kişi kazanır. Fakat Capitol’ün beklemediği olaylar kontrolsüz bir şekilde gelişir.
Açlık Oyunları- Suzanne Collins (Açlık Oyunları serisinin aynı isimli filmi de çekildi)Açlık oyunları, ülkenin 12 mıntıkasından seçilen 12-18 yaşları arasındaki çocukların, yapay bir alana bırakılarak savaşmalarına verilen isimdir. 12 mıntıkanın dışında kalan Capitol isimli şehir sakinlerinin izlemesi için yapılan bu oyunu hayatta kalan son kişi kazanır. Fakat Capitol’ün beklemediği olaylar kontrolsüz bir şekilde gelişir.
Otomatik Portakal- Anthony Burgess
1960’lı yılların modernleşme ve değişim sancılarını yansıtan kitap, bireylerin özgür ve baskı altında olmasının aşırılığa kaçmasının sonuçlarını irdeler. Kitap daha sonradan filme uyarlandı ve yönetmenliğini Stanley Kubrick üstlendi.
Otomatik Portakal- Anthony Burgess 1960’lı yılların modernleşme ve değişim sancılarını yansıtan kitap, bireylerin özgür ve baskı altında olmasının aşırılığa kaçmasının sonuçlarını irdeler. Kitap daha sonradan filme uyarlandı ve yönetmenliğini Stanley Kubrick üstlendi.
Fahrenheit 451- Ray Bradbury
Guy Montag işini seven bir itfaiyeciydi. On yıldır kitap yakıyordu. Gecenin bir yarısında yola çıkışlarını, alevlerin kitapları yutuşunu hiç sorgulamamıştı... Hiç sorgulamamıştı, insanların korkusuzca yaşadıkları bir geçmişi anlatan o 17 yaşındaki genç kızla karşılaşana dek... (Tanıtım Bülteninden)
Fahrenheit 451- Ray Bradbury Guy Montag işini seven bir itfaiyeciydi. On yıldır kitap yakıyordu. Gecenin bir yarısında yola çıkışlarını, alevlerin kitapları yutuşunu hiç sorgulamamıştı... Hiç sorgulamamıştı, insanların korkusuzca yaşadıkları bir geçmişi anlatan o 17 yaşındaki genç kızla karşılaşana dek... (Tanıtım Bülteninden)
Cesur Yeni Dünya- Aldous Huxley
26. yüzyılın Londra’sında geçen hikayede savaş ve yoksulluğun yok edildiği, teknolojinin ilerleyişi sonucu neler olabileceği anlatılıyor. Her ne kadar bunlar güzel olsa da aile, sanat, kültürel çeşitlilik gibi bitip giden değerlerden de bahsediyor.
Cesur Yeni Dünya- Aldous Huxley 26. yüzyılın Londra’sında geçen hikayede savaş ve yoksulluğun yok edildiği, teknolojinin ilerleyişi sonucu neler olabileceği anlatılıyor. Her ne kadar bunlar güzel olsa da aile, sanat, kültürel çeşitlilik gibi bitip giden değerlerden de bahsediyor.
1984- George Orwell
Distopik kitap denildiğinde akla gelen ilk eserlerden birisidir. 1949 yılında yayınlanan bu eser gelecekte teknolojinin gelişmesiyle ve devlet yapılarının farklılaşmasıyla oluşabilecek senaryoları bizlere gösteriyor.
1984- George Orwell Distopik kitap denildiğinde akla gelen ilk eserlerden birisidir. 1949 yılında yayınlanan bu eser gelecekte teknolojinin gelişmesiyle ve devlet yapılarının farklılaşmasıyla oluşabilecek senaryoları bizlere gösteriyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >