Ölmeyen yıldız keşfedildi

Ölmeyen yıldız.
Ölmeyen yıldız.

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren gök bilimciler, süpernova patlamalarının sonunda yok olmadan varlığını devam ettirebilen yıldız keşfetti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin California eyaletinde yer alan Las Cumbres Gözlemevi’nde (LCO) çalışma yapan bir grup araştırma görevlisi, 50 yıldan daha uzun bir sürede birkaç kez patlamasına rağmen yok olmayan bir yıldızın varlığını belirledi. Araştırmacılar, ilk defa 2014’te keşfedilen ve "iPTF14hls" koduyla isimlendirilen süpernova patlaması sonrası sönmeye başlayan yıldızın yalnızca birkaç aylık sürenin ardından yeniden canlandığını gözlemledi. Bu gözlemin ardından yıldıza dair tarihi kayıtları incelemeye alan bilim insanları, süpernovanın bulunduğu bölgede 1954’te başka bir süpernova patlaması yaşandığını, yıldızın bu patlamanın ardından yaşamını bir şekilde sürdürdüğünü fark etti.

Hawaii’de yer alan Keck Gözlemevi’ne daha detaylı bilgi sahibi olmak amacıyla giden bilim insanları, ileri seviye spektrometre enstrümanlarıyla incelemeler yaptı. Bilim insanlarının raporlarında patlamanın bugüne kadar gözlenenlerden farklı olduğunu, ilk başta hidrojen ağırlıklı çekirdeğin çökmesiyle oluşan normal süpernovalar gibi göründüğünü fakat parlama ve sönmelerin olağandan beş kez yavaş gerçekleştiği bilgileri yer aldı. Araştırmada baş yazar olarak görev yapan Iair Arcavi, "Bu süpernova, dev yıldız patlamalarının işleyişiyle ilgili tüm bildiklerimizi boşa çıkarıyor." açıklamasında bulundu. Araştırmacılar bunun, “Titreşimsel Eş Kararsız Süpernova” olduğu fikrinde hemfikir…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >