Önlemler dönemi kapanıyor: Ülkeler COVID-19 kısıtlamalarını gevşetiyor

Ülkeler COVID-19 kısıtlamalarını gevşetiyor
Ülkeler COVID-19 kısıtlamalarını gevşetiyor

Dünya genelinde vaka sayılarında artış devam etse de ülkeler COVID-19 kısıtlamalarını gevşetme kararları aldıklarını belirtti. Yetkililerden gelen açıklamalara göre önlemler döneminde esnemeye gidilirken Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski "Salgının son safhasının başındayız. Bu normale dönüşün ilk adımı." ifadesini kullandı.

COVID-19'un Omikron varyantını taşıyan vakalar birçok ülkede hızla artarken, Güney Kore ve Avustralya salgına karşı aldığı önlemlerin bazılarını esnetme kararı aldı.

Avrupa'nın önde gelen ekonomisi Almanya'da da önümüzdeki hafta itibariyle önlemlerin gevşetilmesi planlanıyor.

''Politikacılar önlemleri kaldırmaktan yana''

Bloomberg'in analiz haberinde salgına ilişkin veriler rekor seviyelerde seyrederken politikacıların önlemlerin kaldırılması taraftarı olduğuna dikkat çekildi.

Bloomberg'e konuşan bilim insanları ise bu kararların akıllıca olmadığı görüşünde. Dünya Sağlık Örgütü Baş Araştırmacısı Soumya Swaminathan tüm önlemleri ortadan kaldırmanın 'aptalca' olduğunu belirtti. Bilime ve bilim insanlarına yapılan saldırıların hayal kırıklığı yarattığını belirten Swaminathan pandeminin seyrinin güçlendiği ve daha fazla hasar bırakma potansiyeli olduğu uyarısında bulundu.

Güney Kore önlemleri gevşetiyor

Güney Kore'de COVID-19 vaka sayılarındaki artış sürse de baskın varyantın hafif semptomlara sahip Omikron olması ve yüksek aşılama oranları nedeniyle ülkede, evde tedavi gören hastaların sayısı arttı.

Bu durumun da sağlık ve devlet görevlilerinin yoğun mesai yapmasına yol açmasıyla, yetkililer salgına karşı alınan bazı önlemleri esnetme kararı aldı.

Buna göre, COVID-19 hastalarının GPS sistemi yardımıyla takip edilmesine son verildi. Hastaların GPS sisteminden takibinden sorumlu çalışanlar da artık evde tedavi gören COVID-19 hastalarıyla ilgilenmesine karar verildi.

COVID-19 hastalarının, artık doktora gideceklerinde yerel sağlık çalışanlarına bilgi verme zorunluluğu da kaldırıldı, hastaların aile üyelerinin de artık ilaç, gıda ve diğer gereksinimlerini karşılamak için dışarı çıkmalarına izin verildi.

Güney Kore'de yaklaşık son 20 günde günlük vaka sayıları tırmanışa geçerek 9 katına çıktı.

Avustralya da gevşetme kararı aldı

Avustralyalı yetkililer, COVID-19'a karşı aşılı olup Omikron varyantına yakalanan kişilerde hastaneye yatış oranının düşük olması nedeniyle bazı COVID-19 önlemlerini gevşetme kararı aldı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkesinin sınırlarının COVID-19 aşısı olan yabancı turistlere ve iş insanlarına 21 Şubat'tan itibaren açılacağını açıkladı.

Morrison, Avustralya'ya gelmek isteyenlerin salgına karşı aşı olduklarını belgelemeleri gerektiğini ifade etti.

Ocak ayında Melbourne kentinde yapılan Avustralya Açık Tenis Turnuvası'na tıbbi muafiyet kararıyla katılmak için Avustralya'ya gelen ancak muafiyeti kabul edilmediği için vizesi iptal edilerek sınır dışı edilen Sırp tenisçi Novak Djokovic'e atıfta bulunan Morrison, yılın ilk dönemindeki olayların, tüm dünyaya, Avustralya'ya girmek için aşı olduklarını belgelemelerine dair net bir mesaj göndermiş olduğunu kaydetti.

Avustralya'nın salgının yayılmasının önüne geçmesinde, sıkı sınır kontrollerinin önemli rolü olmuştu.

Çekya'da da önlemlerin büyük bölümü kaldırılıyor

Çekya Başbakanı Petr Fiala, 1 Mart'tan itibaren COVID-19 önlemlerinin büyük çoğunluğunun kaldırılacağını açıkladı.

Fiala, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basına yaptığı açıklamada, maske zorunluluğu dışında tedbirlerin çoğunluğunun 1 Mart itibarıyla kaldırılacağını söyledi.

Hükümetin aldığı karar kapsamında, büyük etkinliklerde katılımcı sayısı sınırlamasının kaldırılacağı kaydedildi.

Karar çerçevesinde ayrıca perşembeden itibaren restoran ve kafeler başta olmak üzere, kültürel etkinliklerin yapıldığı kapalı alanlara girişlerde aşı ya da hastalığı geçirmiş olma şartı aranmayacak.

Polonya karantina süresinin kısaltılıyor

Polonya'da COVID-19 salgınında vaka sayılarının azalmasıyla kısıtlamaların ve karantina kurallarının gevşetildiği duyuruldu.

Polonya hükümeti, 1 Şubat tarihinden beri gözlenen vakalardaki düşüş üzerine okulların yeniden açılması, enfekte olan kişilerin karantina süresinin kısaltılması kararlarının alındığını bildirdi.

Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, diğer kısıtlamaların da gelecek ay kaldırılabileceğini belirterek "Salgının son safhasının başındayız. Bu normale dönüşün ilk adımı." dedi.

Niedzielski, Polonya'da son dönemde COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan kişi sayısının da azaldığını, 5. dalgada vakaların hastalığı daha hafif atlattığını bildirdi.

Kısıtlamaların gevşetilmesiyle Polonya'da COVID-19 hastalarının karantina süresi 10 günden 7 güne düşürülürken, temaslılar, karantinadan muaf olacak.

Polonya'ya giriş sonrası karantina süresi de 14 günden 7 güne indirildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >