Ortak para birimi Euro'nun kazananı Almanya kaybedeni İtalya

Arşiv
Arşiv

Avrupa Politikaları Merkezi'nin araştırmasına göre ortak para birimine geçilmesinden en fazla Almanya ve Hollanda kazanç sağladı. Euro yüzünden refah düzeyi en çok düşen ülkeler ise İtalya ve Fransa oldu. Son yıllarda İspanya, İtalya ve Yunanistan'da euroya itirazı olan siyasi partilerin ciddi şekilde güçlenmesi dikkati çekiyor. Euro'nun kazandırdığı ve kaybettirdiği ülkeleri derledik.

Avrupa Politikaları Merkezi'nin imza attığı araştırmaya göre Avrupa Birliği (AB) üyelerinin ortak para birimi Euro'ya geçmesinden en fazla Almanya fayda sağladı. Euro’nun ortak para birimi olarak kullanılmasıyla birlikte refah düzeyi en çok düşen ülkeler ise İtalya ve Fransa oldu.

Araştırmada ortak para birimine geçilmemiş olsaydı Euro bölgesi ülkelerinin bugün ulaşacağı milli gelir hesaplanarak 2017'nin verileriyle kıyaslandı.

  • Buna göre Almanya kişi başı Euro'nun hayata geçirildiği 1999'dan 2017'ye kadarki süreçte, ortak para biriminin olmadığı senaryoya göre toplamda 23 bin euro daha fazla refah elde etti. Bu süreçte milli gelir olarak ise toplamda 1,9 trilyon euro daha fazla zenginlik elde etti.

Bir başka kârlı ülke Hollanda'da ise 1999-2017 arasında kişi başı toplamda 21 bin euro daha fazla refah sağlandı. Araştırmaya göre Yunanistan'da büyük bir değişiklik yok; ortak para birimi bu süreçte ülkenin milli gelirine toplamda 2 milyar euro, kişi başına ise sadece 190 euro katkı sağladı.

Euro'nun kaybedenleri İtalya ve Fransa oldu

Ortak para birimine geçilmesinden en fazla zarara uğrayan ülke İtalya, hesaplamalara göre toplamda 4,3 trilyon euro daha az refah elde etti. Bu da kişi başına toplamda 73 bin euroya tekabül ediyor.

  • Fransa ise kişi başına 55 bin euro, milli gelir olarak toplamda yaklaşık 3,6 trilyon euro zararda. Portekiz, Belçika ve İspanya ise kişi başına toplamda sırasıyla 40 bin, 6 bin 300 ve 5 bin euro daha az refah elde etti.

Araştırmaya göre bazı ülkelerde refah düzeyinde düşüş yaşanmasının en büyük nedeni uluslararası rekabetten zarar görmeleri. Ortak para birimi Euro, faiz oranlarının düşük olması nedeniyle Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde yatırım patlamasına yol açtı. Araştırmaya 19 Euro bölgesi ülkesinden sekizi dahil edildi.

20 yılı geride bırakan Euro 340 milyon insanın kullandığı, ABD Dolarının ardından dünyada en çok rezerv edilen ikinci para birimi konumunda.
20 yılı geride bırakan Euro 340 milyon insanın kullandığı, ABD Dolarının ardından dünyada en çok rezerv edilen ikinci para birimi konumunda.

  • Fransa ve Almanya'nın önderliğinde, 11 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin tek bara birimi euroya geçişinin Ocak 1999'da kaydi olarak yürürlüğe girmesine karar verilmiş ve bu tarihten iki yıl sonra bu para birimini kabul eden AB ülkelerinde euro banknot ve bozuk paraları piyasaya sürülmüştü.

19 ülke Euro kullanıyor

Euro’yu 28 AB üyesi arasında Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan olmak üzere 19'u kullanıyor.

Kurlardaki dalgalanmaların ülkeler arasındaki ticareti olumsuz etkilemesini önlemek ve tek bir pazarda, tek bir para birimi yoluyla ülkelerin karşılıklı ticaretini artırarak ortak refah getirmek için yola çıkılan avro, ayrıca kıtada birlik ve beraberliği güçlendirerek Avrupa entegrasyonunu hedefliyordu.

Euro Bölgesi olarak adlandırılan bu 19 ülkenin para politikası, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve üye ülkelerin merkez bankalarından oluşan Euro Sistemi tarafından yürütülüyor.
Euro Bölgesi olarak adlandırılan bu 19 ülkenin para politikası, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve üye ülkelerin merkez bankalarından oluşan Euro Sistemi tarafından yürütülüyor.

Avrupa’da Euro’ya karşı olan partiler büyüdü

AB içi ihracat 1992'de AB'nin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 13'ünü oluştururken, bugün yüzde 20'lere ulaştı.

Buna karşın ortak para birimi kullanımı ile oluşan düşük faiz ortamı, ölçüsüz harcamaya giden bazı ülkelerin kamu borcunda yükselişi beraberinde getirdi, borç krizi sorunlarını doğurdu.

Üretim seviyesi ve verimliliği yüksek ülkeler olan Hollanda, Avusturya ve Almanya karlı çıkarak, pazarlarını büyüttü. Bu ülkelerde işsizlik azalırken Fransa, Portekiz, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde işsizlik arttı.

Bütün bunlardan dolayı Avrupa'da bazı ülkelerde büyüme yavaşladı ve fikir ayrılıkları oluştu. İspanya, İtalya ve Yunanistan'da euroya itirazı olan siyasi partiler ciddi şekilde güçlendi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >