ÖTV indirimi herkese yaradı: Satışlar arttı

Beyaz Eşya.
Beyaz Eşya.

Teknoloji marketleri beyaz eşyadaki ‘sıfır ÖTV’ ile hareketlendi.

Beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan ÖTV'nin 30 Nisan'a kadar sıfıra çekilmesi teknoloji marketlerinin satışlarını anında hareketlendirdi. 'Sıfır ÖTV'yi stoklarına yeni giren ürünlere yansıtmaya başladıklarını belirten Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, ilk haftada beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin satışında yüzde 10'luk artış yakaladıklarını söyledi. Ürünlerini TL ile aldıkları için dövizdeki ani hareketlerden etkilenmediklerini ifade eden Gürcan, bu yıla dair şirket performanslarını ise şöyle özetledi: “2017'de fitiz ve koşmaya hazırız. Hedefimiz kâr etmek."

4. çeyrek'de 10 milyon TL

Teknosa'nın 2016 yılı gerçekleşmeleri ve 2017 yılı hedefleri basın toplantısıyla paylaşılırken, şirketin KAP'a bildirilen açıklamasına göre teknoloji devi 2016'yı 160.6 milyon lira zararla kapattı. Teknosa Genel Müdürü Gürcan, 'fitleşme' sürecine giren şirketlerinde 2016 yılında mağaza ağının azaltılarak toplam net satış alanlarında daraltmaya gidilmesinin yıl genelindeki zararda etkili olduğunu söyledi. Öte yandan Teknosa, 2016'nın son çeyreğinde ise 10 milyon TL kâr ederek yılı pozitif tamamladı. Gürcan, pozitif kârlılığın 2017'ye de yansımasını hedeflediklerini söyledi. Yine verilen bilgilere göre 2016 yılını Teknosa, 3 milyar 74 milyon TL ciro, 2 bin 688 çalışan, 200 milyon ziyaretçi ve yüzde 14 sepet büyümesiyle kapattı. 2016 yılında 280 mağazasından 70'ini kapatan ve 69 ilde 210 mağaza ile faaliyetlerine devam eden Teknosa'da, 'fitleşme' olarak nitelenen bu süreçte çalışanların %20'sine denk gelen yaklaşık 700 kişiyle de yolların ayrıldığı belirtildi.

Yeni Avm'lere girmeyecek

2017 yılında 25 milyon liralık yatırım yapacaklarını ve bu yatırımların çoğunlukla çoklu kanal stratejisi kapsamında IT altyapısını güçlendirme ve dijitalleşme üzerine olacağını kaydeden Gürcan, bu yıl yeni mağaza açma hedeflerinin ise olmadığını dile getirdi. Bülent Gürcan, 2017'de açılacak AVM'lerde yer almayacaklarını mevcut lokasyonlarının kendileri için en iyisi olduğunu da anlattı.

Çoklu kanala yoğunlaşıyor


Araştırmalara göre teknolojide müşterilerin %64'ü internet ve mağazanın içiçe olduğu çoklu kanallarla alışveriş yapıyor. Bu doğrultuda müşterinin artık internetten ürünü araştırıp mağazada deneyimleyip daha sonra satın almaya geçtiğine dikkat çeken Teknosa Genel Müdürü Gürcan, Teknosa'nın 2017'deki yatırımlarının büyük kısmını çoklu kanalı geliştirmede kullanacağını söyledi. Bunun yanında 2016 yılında satış sonrası hizmetlerde Teknosa'nın %25'lik ciro artışı sağladığını kaydeden Gürcan, akıllı telefon pazarında da geçen yıl sektörün iki katı oranında %30,5 büyüdüklerine dikkat çekti. Verilen bilgilere göre, mobil iletişim hizmeti veren Teknosacell'in abone sayısı da 100 bini geçti. Yine teknoloji devi, giyilebilir aksesuarlarda 2016 yılında %152 büyüme gösterdi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >