Oylama tamamlandı: San Francisco'da polisin yüz tanıma teknolojisini kullanması yasaklandı

Yüz tanıma
Yüz tanıma

● San Francisco'da devlet kurumlarında polis tarafından aktif olarak kullanılan yüz tanıma sistemleri oylamayla yasaklandı.

● Yasaklamanın en önemli sebebi yüz tanıma sistemlerinin beyaz olmayan kişilerde yanılıyor olması.

● Bu durum şehirlerde yeni güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini gösteriyor.

Dünya genelinde birçok devlet kurumu yüz tanıma teknolojisini aktif olarak kullanıyor. Bilhassa Amerika gibi çok büyük ülkelerde resmî makamların büyük bir bölümü bu tip çözümleri tercih ediyor.

Ama alınan son kararla birlikte San Francisco'da yerel devlet kurumlarında yüz tanıma sistemlerinin kullanması

yasaklandı. Kararın en önemli yanı ise Amerika'da yüz tanıma sistemlerinin yasaklandığı ilk büyük şehir olması.

gzt

Peki ama neden yasaklandı?

Sebep kısaca 'polis ön yargısını pekiştirme' olarak belirtiliyor. Yani aslında polislerin yüz tanıması sistemiyle bulunan insanlara karşı ön yargılı davranıyor olması yasaklamada asıl sebep. Ama aslında arka planda çok daha detaylı bir durum söz konusu.

Kaliforniya Denetim Kurulu'nun bu hafta düzenlenen toplantıda oy birliğiyle kabul ettirdiği karar haftaya bir kez daha oylanacak. Daha sonrasında karar resmen uygulanmaya başlıyor.

Aslında San Francisco'daki bu durum diğer bölgeler için de örnek teşkil edebilir. Karar ayrıca şehirlerde farklı güvenlik önlemleri alınması gerektiği gerçeğini de ortaya çıkarıyor.

Yüz tanıma sistemlerinin özellikle beyaz olmayan kişilerde yanıldığı ve hataya düştüğü biliniyor. Dolayısıyla alınan kararda bunun da etkisi olduğu düşünülüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin önemli isimlerinden Matt Cagle şunları söyledi:

    Bu oylamayla San Francisco, yüzx tanıma teknolojisinin aslında sağlıklı bir demokraside yer almaması gerektiğini ilan etti. Kent yönetimi, halkın sesine kulak verdiği için kutluyoruz.

Bu noktadan sonra diğer kentlerde de benzer kararlar alınabileceğini belirten Cagle, kararı izlemeleri çağrısını dile getirdi.