Öyle bir geçer zaman ki: Hayatımızı ele geçiren takvimler nasıl doğdu?

Takvimlerin tarihçesi.
Takvimlerin tarihçesi.

Arapça kökenli, “doğrultmak” ve “sağlamlaştırmak” anlamlarına gelen takvim kelimesi hayatlarımızın merkezine oturmak konusunda yüzyıllardır sürekli olarak varlığını hissettirmekte. Durum böyleyken; zaman kavramını bize anbean yaşatan takvim kavramını sizler için inceledik. İşte tüm detayları, bütün içeriğiyle takvimler…

Zamanı yıllara, aylara, hafta ve günlere ayıran yöntemin adı olan takvim, bir yılın tüm parçalarını gösteren defter anlamında da kullanılıyor. Peki hemen her gün göz göze geldiğimiz takvimlerle ilgili neler biliyoruz?

Dünyada en fazla insan tarafından kullanılan miladi takvim, esas olarak fiziksel hadiseler ışığında oluşturulmuş. Dünyanın kendi ekseni etrafında tamamladığı bir turun 24 saat; Dünyanın güneş etrafındaki turunun 365 gün 6 saat olması zaman kavramı ve takvim oluşumunu doğrudan etkilemeyi başarmış. Bazı ayların 31; bazı ayların 30 günden ibaret olması da tamamen matematik. Zira günlerin hatta saatlerin bile belli bir kategorik düzene ayrılması bize somut sonuçlar doğurabiliyor.

Takvimlerle ilgili bir diğer ilgi çekici bilgi ise sürekli ortaya çıkan değişiklikler olabilir. Örneğin; günlerin dizimi sürekli olarak “pazartesi, salı, çarşamba…” şeklinde ilerlemedi. Eski tarihlerde yılın ilk ayının ocak değil mart, son ayının aralık değil şubat olduğunu hatırlatmalıyız. Ayrıca ayların isimlerini de kimi liderlerden aldığı da önemli bir detay. O dönemlerde Roma’nın başında yer alan Julius Caesar, doğduğu aya kendi ismini vermiş. Julius ismi, zamanın etkisiyle July’a dönüşerek bugünkü halini almış. İmparator Augustus da “August” ismindeki ağustos ayı için aynı işlemi uygulamış diyebiliriz.

Haftanın 7 gün olması da çeşitli nedenlerden etkilenerek gerçekleşmiş bir hadiseye dönüşmüş denilebilir. Haftanın 7 gün olmasının sebebi hem o zamanlar 7 gezegenin tanınması hem de ayın bir evresinden diğerine geçişin 7 gün sürmesi. Haftanın isimlerine de bu 7 gezegenin isimleri verilmiş. bazıları halen bugünkü İngilizce adlarına oldukça yakın.

  • monday - moon day
  • tuesday - mars day
  • wednesday - mercury day
  • thursday - jupiter day
  • friday - venus day
  • saturday - saturn day
  • sunday - sun day

Takvimlerle alakalı tüm bu bilgiler, bizim için basit gibi görünen zaman göstergelerimizi daha değerli kılmaya yetecektir diye tahmin ediyoruz…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >