Papa Francis Maduro'nun arabuluculuk teklifini kabul etti

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus
Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus kendisinden muhalefetle diyaloga girmesi için yardım isteyen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun isteğine olumlu yanıt verdi. Venezuela krizinde dün geceden bugüne yaşanan gelişmeleri derledik.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus resmi bir ziyaret için Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki temasları sırasında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun muhalefetle diyaloga girmesi için kendisinin arabulucu olması isteğine yanıt verdi.

Papa, Venezuela krizinde, "Her iki tarafın da kabul etmesi şartıyla arabuluculuk yapmaya hazır olduğu" ifade etti.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, ilk kez Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'deki Zayed Sports City Stadı'nda düzenlenen ayini yönetti.
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, ilk kez Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'deki Zayed Sports City Stadı'nda düzenlenen ayini yönetti.

Geçtiğimiz günlerde Maduro, Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'a bir mektup yazarak, ülkedeki siyasi krizin çözümü için yardım talebinde bulunduğunu açıklamıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde çoğu Filipinler ve Hindistan'dan gelen yaklaşık 1 milyon Hrıstiyan yaşıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri'nde çoğu Filipinler ve Hindistan'dan gelen yaklaşık 1 milyon Hrıstiyan yaşıyor.

Maduro, mektubunda şu ifadeleri kullanmıştı:

  • "Vatikan umarım olumlu bir cevap verir. Ben İsa'nın davasının hizmetindeyim ve bu ruh haliyle ondan kolaylaştırıcı ve diyaloğu güçlendirici bir süreç için yardım istedim."

Ocak ayının sonunda Venezuela'daki kriz hakkında ilk kez konuşan Papa Francis, "Soruna insan haklarına saygılı, adil ve barışçıl bir çözüm bulunması gerektiğini" söylemişti

Öte yandan Papa, "Venezuela vahim bir durumla karşı karşıya. Tanrıdan krizi aşmak için tüm vatandaşların haklarına saygılı, adil ve barışçıl çözüm bulunması için yardım etmesini istiyorum." duasında bulunmuştu.

Arjantin'de ABD karşıtı protesto

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'de bir araya gelen yüzlerce kişi, ABD'nin Venezuela'ya müdahalesine karşı gösteri düzenledi.

Sivil toplum örgütleri, sendikalar ve öğrenci kulüplerinin çağrısıyla
Sivil toplum örgütleri, sendikalar ve öğrenci kulüplerinin çağrısıyla

Göstericiler, Venezuela'da, ABD müdahalesine karşı olduklarını ve barışın askeri darbeyle değil ancak diyalogla sağlanacağını belirtti. Hukuk fakültesi yakınında, göstericilerin bir caddeyi kapatmak istemesi üzerine polisle göstericiler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı ABD Büyükelçiliği önüne kadar gelen göstericiler, sprey boyalarla yerlere "Yankees Latin Amerika'dan çık" ve "Yaşa Chavez" gibi yazılar yazarken, bazı göstericiler de renkli sis tüpleri ateşledi.

Kolombiya-Venezuela sınırında askeri hareketlilik

Kolombiya-Venezuela sınırında askeri hareketlik artmaya devam ediyor. Kolombiya hava kuvvetlerine ait C-130 kargo uçağı, Venezuela sınırındaki Cucuta kentine asker bıraktıktan sonra, 3 Amerikan askeri uçağı da Kolombiya’ya indi.

ABD’li Deniz Piyadelerinin de Kolombiya’ya ulaştığı yönünde iddia ediliyor.

ABD ordusunun bölgeye ilişkin askeri harekatta bulunacağı iddiasının, Başkan Donald Trump’ın Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın "Kolombiya’ya 5 bin asker" notuyla ortaya atılmasının ardından Kolombiya-Venezuela sınırında askeri hareketlik artmaya devam ediyor.

Japonya’dan Venezuela’ya seçim çağrısı

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, son seçim hakkındaki şüphelerden dolayı Venezuela’da yeniden başkanlık seçimi yapılması çağrısında bulundu.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, salı günü katıldığı bir konferansta Venezuela krizine değindi. Kono, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Venezuela’da yapılan seçimleri hatırlattı.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono
Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono

Venezuela’da hükümetin, uluslararası toplumun seçimin meşruiyeti konusundaki şüphelerine cevap verme sorumluluğunu yerine getirmediğini savunan Kono, ülkedeki kötüleşen siyasi, ekonomik ve sosyal sorunlar konusunda da hükümeti eleştirdi.

Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun seçimleri yapmak üzere geçici devlet başkanı olarak yemin ettiğini hatırlatan Kono, Japonya’nın, demokrasiye geri dönmek isteyen Venezuela halkının iradesini desteklediğini ve ülkeyi erken bir tarihte özgür ve adil bir seçime çağırdığını söyledi.

Maduro: Venezuela’da erken başkanlık seçimi yapılmayacak

Rusya’da yayın yapan bir televizyon kanalına konuşan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezuela’da erken başkanlık seçiminin yapılmayacağını söyledi.

Dünya kamuoyunun savaştan kaçınması gerektiğini söyleyen Maduro, “ABD destekli müdahale durumunda insani zararlar onarılmayacak yaralar açacaktır. Böyle bir girişim telafi edilemez askeri ve insani zararlara yol açar” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’ya dair yaptığı çalışmalar ve girişimlere dair de açıklamalar yapan Maduro, “Bütün dünyayı Trump’ın deliliklerini durdurması için tüm kitle iletişim araçlarını kullanıyorum. Tarihe nasıl geçeceğimi umursamıyorum, tarihte asla yenilmiş biri olmayacağım ve halka karşı bir hain olmayacağım. Venezuela asla pes etmeyecek” dedi.

“Erken başkanlık seçimleri olmayacak”

Maduro verdiği röportajda Venezuela muhalefetin erken seçim talebine cevap vererek, “Sorun muhalefetin talep ettiği erken seçim değil. Venezuela’da son 20 yılda 25 seçim yapıldı. Geçtiğimiz yıl içerisinde 6 kez seçim kampanyası yapıldı. Hatırlatmak isterim ki gelecek başkanlık seçimleri 2020 yılında” diyerek muhalefetin erken seçim taleplerinin kapısını sonuna kadar kapattı.

  • Siyasi kargaşanın devam ettiği Venezuela’da, Çin ve Rusya, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya destek veriyor, Guaido ise Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri ve çoğu Latin Amerika ülkesi tarafından destekleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >