Papa Francis'den çağrı: Kilise reformu için istişare başlatıldı

​Papa Francis
​Papa Francis

Son dönemde çocuklara cinsel istismar olaylarıyla gündeme gelen Katolik Kilisesi, reform kararı aldı.Papa Francis, Katolik dünyasında 60 yılın en iddialı reform girişimi olarak nitelendirilen istişareler için çağrıda bulundu.

İki yıl sürmesi beklenen istişareler, bu hafta sonu Vatikan'da başladı ve Kilise'nin geleceğine ilişkin dünya genelindeki Katolik cemaatin görüşlerine başvurulacak.

Bazı Katolikler, girişimin kadın rahiplerin atanması ve evli rahipler gibi konularda değişikliğe yol açacağını umuyor.

"Kilise'nin ilkelerine zarar verecek" endişesi

Bazıları ise söz konusu adımın, Kilise'nin ilkelerini baltalayacağından endişe ediyor.

Reforma odaklanmanın, yolsuzluk ve azalan katılımlar gibi Kilise'nin karşı karşıya olduğu sorunlardan uzaklaşabileceği belirtiliyor.

Katoliklerin ruhani lideri Papa, "Birbirimizi dinleyelim." çağrısı yaptı. "Bu yolculuk macerasına hazır mıyız? Yoksa bilinmeyenden korkarak, 'İşe yaramaz' veya 'Biz hep böyle yaptık' gibi bahanelere sığınmayı mı seçeceğiz?" diye sordu.

BBC'nin haberine göre, istişareler üç aşamadan oluşacak ve son olarak Papa Francis, tartışılan konulara ilişkin görüşlerini paylaşacak.

Süreç nasıl işleyecek?

İlk aşamada, dünyanın dört bir yanındaki cemaat ve piskoposluklardaki Katolikler, Kilise'nin gençleri, kadınları ve azınlıkları yeterince dinleyip dinlemediği gibi konular ele alınacak.

Ayrıca yerel topluluklardaki klişeler ve önyargıların nasıl tanımlanacağı tartışılacak.

Ulusal ve kıtasal düzeydeki tartışmaların ardından piskoposlar, 2023 yılında Vatikan'da bir araya gelecek.

Fransa'daki taciz skandalı

Fransa'da 1950'den bu yana kiliselerde 330 bin çocuğun cinsel istismara uğradığı ortaya çıkmış, gelişme özellikle Avrupa'da deprem etkisi oluşturmuştu.

Dünya basınında yer alan haberlerde, "Katolik Kilisesi, inancını sorgulatıyor.", "Kilise affedilemez." şeklinde yorumlar yapılmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >