Piyasalarda Trump depremi

ABD seçimlerinde Trump'ın seçilmesiyle illikit piyasada zirve olan dolar 3.30'u gördükten sonra 3.23 civarında işlem görüyor.

Dolar/TL ABD'de seçimlerin tahminlerin aksine Trump'ın seçilmesiyle illikit piyasada tarihi zirve olan 3.30'u gördükten sonra 3.23 civarında işlem görüyor. ABD'de başkanlık seçimini Demokrat aday Hillary Clinton'un kazanma ihtimali, son yapılan Reuters/Ipsos States of the Nation anketine göre yüzde 90 olarak görünüyordu.

Seçimlerde oy kullanma işlemi çoğu eyalette tamamlanırken, seçimin kaderini belirleyen eyaletlerde Cumhuriyetçi partinin adayı Donald Trump az farkla olsa da önde gidiyordu. Dün 3.1850 ile rekorunu yineleyen ardından Türkiye piyasaların kapanış saatlerinde 3.17 civarında işlem gören dolar/TL bu sabaha karşı Trump'ın seçimleri kazanma ihtimali ile illikit işlemlerde yeni zirve olan 3.30'u test etti.

Trump'ın seçilmesi küresel piyasalarda sert hareketlere ve riskten kaçışa neden oldu. Yatırımcılar ipuçlarını verdiği politikalar nedeniyle Trump'ın başkan olması halinde küresel ekonomi ve ticaretin yavaşlayacağından ve Fed'in uzun zamandır beklenen Aralık ayı faiz artırımından kaçınabileceğinden endişeleniyorlar.

Uluslararası ilişkiler, ticaret ve sosyal alanda sıradışı politikalar izleyeceğinin ipucunu veren ve rakibine kıyasla daha deneyimsiz olan Trump, getirmesi muhtemel belirsizlik nedeniyle piyasalarda endişe yaratıyor. Daha deneyimli bir politikacı olan Clinton ise daha tanıdık politikalar izleyeceğinin işaretlerini verse de seçimi Trump'ın kazanması doları büyük oranda etkiledi.

Asya borsaları yüzde 3.5 düşerken, ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli işlemleri yüzde 5 kayıpla taban oldu. İngiltere Fransa Almanya borsalarının ise yüzde 4'ün üzerinde kayıpla açılması bekleniyor. Dolar yen karşısında yüzde 3 değer yitirirken, altın ise yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı.

Siyasi gelişmeler kırılganlığı arttırıyor

Genel seçimlerde 5 milyonun üzerinde oy alan HDP'nin aralarında eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 10 milletvekili tutuklanması kurda son günlerde görülen sert satış baskısının ana nedeni olmuştu. HDP tutuklamaların ardından TBMM çalışmalarını durdurduğunu açıklarken bankacılar siyasi gelişmelerin en önemli iç risk unsuru olarak görüyorlar.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >