Polonya’da tanksız işgal endişesi: Alman yatırımcıların 564 milyon euroluk hamlesi

Yabancılara toplu konut satışı dünyanın farklı noktalarında siyasetçiler tarafından gündeme getiriliyor.
Yabancılara toplu konut satışı dünyanın farklı noktalarında siyasetçiler tarafından gündeme getiriliyor.

Polonya’nın Wrocław kentinde şaşırtıcı bir gelişme yaşandı. Yaklaşık 1486 daire, Alman yatırım şirketi Vantage Development tarafından satın alındı. Peki bu ne anlama geliyor?

İstanbul Eyüpsultan’dan biraz daha büyük bir yüz ölçümüne sahip bu kentte, tek bir şirketin bu kadar büyük bir hamle yapması dikkat çekiyor.

Ne oldu?

Şirket, Polonya genelinde toplam 5.300 daireyi 564 milyon euro karşılığında almayı planlıyor. Anlaşma, Polonya Rekabet ve Tüketiciyi Koruma Ofisi’nin onayını bekliyor ve kararın Aralık ortasında açıklanması öngörülüyor.

Ancak, bu dev satın alma, Polonya’da tartışmaları alevlendirdi. Ülke, İkinci Dünya Savaşı’ndaki işgalin anılarını hatırlatan bu “tanksız ve askersiz” yatırım dalgasından tedirgin. Yerel halk ve siyasiler, yabancı sermayenin konut piyasasını ele geçirdiğini ve yerli halkın alım gücünü zorladığını düşünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >