Pompeo Kuzey Kore konusunda halen iyimser

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Geçtiğimiz hafta Vietnam’da ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında anlaşmaya varılmadan sona eren zirvenin ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin Kuzey Kore’ye gelecek haftalarda bir heyet göndereceğinden umutlu olduğunu söyledi.

Kuzey Kore ve ABD başkanları arasında 8 ay sonra Vietnam'da düzenlenen ikinci zirve, nükleer silahsızlanma ve yaptırımların kaldırılması meselelerinin çözülememesi sebebiyle bir sonuca bağlanamamıştı.

Zirvede liderler gelecekte yapılacak müzakereler için bir tarih veya plan belirlememişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan Kuzey Kore açıklaması geldi. Pompeo, “Henüz söz veremesem de geri döneceğimiz ve gelecek haftalarda Pyongyang’da bir ekibim olacağına dair umudum var” dedi.

Pompeo, Iowa eyaletini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada ekibinin Kim’i nükleer silah programından vazgeçmesi halinde ülkenin ya da hükümetin güvenliğinin tehlikeye düşmeyeceği konusunda ikna etmeye çalıştığını söyledi.

Vietnam'da gerçekleşen Trump-Kim zirvesinden sonuç çıkmamıştı.
Vietnam'da gerçekleşen Trump-Kim zirvesinden sonuç çıkmamıştı.

Zirve'de neler yaşanmıştı?

İki taraf müzakerelerin aniden sona ermesine farklı gerekçeler göstermişti. Zirve sonrası kameralar karşısına geçen Trump, Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanma adına daha önemli tesislerden vazgeçmesi gerektiğini söylemişti.

Kuzey Kore'nin de yaptırımların kaldırılmasını talep ettiğini aktaran Trump henüz bunu yapamayacaklarını belirtmiş; ancak Kuzey Kore tarafıyla kötü ayrılmadıklarını, ilerleyen günlerde ilerleme kaydedileceğine inandığını dile getirdi.

Kuzey Kore ise Trump'ı yalanlamış, yaptırımların tamamının değil sivilleri hedef alan bir kısmının kaldırılmasını talep ettiklerini açıklamıştı.

Güney Kore: Üzüntü duyuyoruz

Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Kim Eui-kyeom yaptığı açıklamada, "Trump ile Kim'in bugünkü zirvede tam bir anlaşmaya varamamış olmasından üzüntü duyuyoruz. Ancak, geçmişteki herhangi bir zamandan daha anlamlı bir ilerleme kaydettikleri görülüyor" ifadelerini kullanmıştı.

Zirvenin başarısız olmasının Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’in arabuluculuk rolünü de zedeleyebileceği belirtiliyor.

Moon, ABD yaptırımlarının hafifletilmesinin iki Kore arasında turizm bölgesi ve fabrika alanı oluşturulması gibi bazı projelerin yeniden başlatılmasına katkı sağlayabileceğini düşünüyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >