Portekiz'de yeni çalışma yasası: İşveren işçiyi mesai saati dışında arayamayacak

Arşiv
Arşiv

Portekiz'de hükümet, aldığı yeni kararla işverenlerin çalışanlarıyla mesai saatleri dışında iletişim kurmasını yasakladı. Evden çalışanların işverenler tarafından çalışırken izlenmesinin de önüne geçildiği düzenlemeyle 8 yaşından küçük çocukları olan ebeveynlerin de evden çalışabileceklerini duyuruldu.

Portekiz'de hükümet, koronavirüs nedeniyle evden çalışan sayısının artması nedeniyle sağlıklı bir iş yaşam dengesi kurulması amacıyla yeni yasa çıkardı. Çıkartılan yasaya göre ülkede işverenlerin çalışanlarıyla iletişim kurması yasaklanacak. İktidardaki Sosyalist Parti tarafından yapılan açıklamada yasanın Covid-19 salgının doğal bir sonucu olduğunun altı çizildi.

Patron mesai saatleri dışında aramayacak

Parlamento'dan geçen yasaya göre işverenler mesai saatleri dışında işçilerle iletişim kurduğu için ceza alabileceği belirtilirken şirketlerin çalışanlarının uzaktan çalışması nedeniyle karşılaştığı yüksek elektrik ve internet faturaları gibi masraflarının da ödenmesine yardımcı olmak zorunda oldukları ifade edildi. Gider karşılama kapsamı elektrik ve internet faturasını kapsarken, su faturası dahil edilmeyecek.

Ebeveynler evde çalışabilecek

Hükümet iş kanunda yapılan bu değişikliklerin çalışan sayısının 10’dan az olduğu şirketlerde geçerli olmadığını duyurdu. Yasaya göre, işverenlerin, çalışanlarını evde çalışırken izlemeleri de yasak olacak. Çıkarılan yasaya göre sekiz yaşından küçük çocuğu olan ebeveynler istedikleri sürece evden çalışabilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >