Portekiz'in en eski yerleşim yeri: Braga

Bom Jesus do Monte Kilisesi.
Bom Jesus do Monte Kilisesi.

Portekiz’inen eski yerleşim yerlerinden biri olan Braga, 4. Yüzyılda birBaşpiskopos’un, güvenli bir yer olarak gördüğü bu bölgeyeyerleşip cemaatini de buraya getirmesiyle kurulmuş bir şehir.

Bir Başpiskopos tarafından kurulduğu rivayet edilen şehir haliyle dini detaylarla dolu. İlkiyle gezilecek yerleri anlatmaya başlayayım.

Cumhuriyet Meydanı.
Cumhuriyet Meydanı.

Cumhuriyet Meydanı: Şehrin en işlek bölgelerinin başında gelen meydan, gündüz de gece de hep kalabalık. Diğer şehirlerdeki afili meydanlara kıyasla pek bi cazibesi olmayan bu meydan yine de Braga’nın en kalabalık mekânlarına ev sahipliği yapıyor.

Bom Jesus do Monte.
Bom Jesus do Monte.

Bom Jesus do Monte: Braga denince akla gelen ilk yer Bom Jesus Monte Kilisesi. Kilise şehrin en yüksek noktasına inşa edilmiş. Bu kiliseyi diğerlerinden ayıran özelliklerinden biri Barok üslupla tasarlanan, uzun zikzak merdivenleri çıktıktan sonra girişine erişebilmek. Yüzlerce (640 basamak) basamağı çıktıktan sonra ulaşabildiğiniz kilisenin bahçesinden Braga manzarasını seyredebilirsiniz. Ayrıca kilisenin etrafında yer alan otel, restoran ve cafelerin hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz. Kiliseye çıkmak ya da kiliseden inmek için füniküleri de kullanabilirsiniz.

Sanctuary of Our Lady of Sameiro.
Sanctuary of Our Lady of Sameiro.

Sanctuary of Our Lady of Sameiro: Bom Jesus do Monte'nin hemen güneyinde, deniz seviyesinden 566 metrede yükseğe inşa edilmiş olan bir tepede ‘koruma alanı’ olarak bu aşırı fazla basamaklı yapı bulunuyor. Basamakları çıktıktan sonra şehrin manzarasına da hakim olmuş oluyorsunuz.

Raio Sarayı.
Raio Sarayı.

Raio Sarayı: 18. Yüzyıldan kalma sarayın dış cephesi mavi çinilerle donatılmış. Bu yönüyle Porto’daki Igreja dos Carmelitas’la benzerlik gösteren Raio Sarayı, fotoğraf çekmeyi sevenler için biçilmiş kaftan.

Braga Katedrali.
Braga Katedrali.

Braga Katedrali: Farklı tarihlerdeki restorasyonlarla, Romanesk, Gotik, Manueline, Rönesans ve Barok üsluplarının tümünü bünyesinde barındıran Braga Katedrali’nin (Se Katedrali) içinde altın, gümüş ve bakır kaplı heykeller bulunuyor.

Arco da Porta Nova.
Arco da Porta Nova.

Arco da Porta Nova: Braga'nın eski merkezinin girişinde bulunan bu zafer kemeri, etrafını saran ve her biri birer sanat eseri gibi görünen tarihi statüsü olan binalarını arka plan alarak çok başarılı Instagramlık fotoğraflar çekinebilirsiniz.

Braga’da nerede ne yenir?

Gosto Superior: Pilav, salata, haşlanmış sebze ve sebzeli börekten oluşan doyurucu bir tabak seçeneğinden ibaret olan menüsüne rağmen oldukça revaçta olan bir restoran.

Gosto Superior.
Gosto Superior.

The Cheesecake Story: Peynirli tatlıların her çeşidinin bulunduğu bu kafede benim favorim cupcakeler oldu.

The Cheesecake Story.
The Cheesecake Story.

Ferreira Capa: Oldukça şık bir dekora sahip olan bu mekânda kahvaltı ağırlıklı bir menü var. Pek de alternatifi olmayan kahvaltılılarla bir öğünü aradan çıkarabilirsiniz.

Ferreira Capa.

Ben, iki ay boyunca gezdiğim tüm Avrupa ülkelerindeki deneyimlerimi GZT’de sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Yayımlanan diğer tüm gezi yazılarımaGZT'den ulaşabilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >