'Post COVID' sendromu: Her 10 hastadan birinde görülüyor

'Post COVID' sendromu
'Post COVID' sendromu

COVID-19 vakalarındaki düşüşü değerlendiren Prof. Dr. Alper Şener, servislerin teker teker kapanarak yoğun bakımlardaki hasta sayısı düştüğünü belirtti. Prof. Dr. Şener, COVID-19 hastası olup iyileştikten sonra 12 haftadan daha uzun süre aynı bulguları taşıyanların 'post COVID' ya da 'long COVID' sendromu olarak adlandırılabileceğini ifade etti. Peki post COVID belirtileri nelerdir? Post COVID sendromuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Şener, "Bu sendromu yaşayanların bazılarında çok ciddi dirençli kas, eklem ağrısı, uykusuzluk, çarpıntı hissi, yüksek tansiyon atakları, nefes darlığı, yol yürümede güçlük görülebiliyor. Hastaların bazıları da eskisi gibi olmadığını söylüyor." dedi.


İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, çok uzun zamandır bekledikleri gibi vaka sayılarının 5 binin altına indiğini belirterek, hızlı inişin gelecek hafta ve aylarda daha da artacağını kaydetti.

"Pandemiden endemiye dönüş gibi algılanabilir"

Hem ölüm hem yoğun bakım hem de serviste yatan hasta sayısında ciddi düşüş gözlemlediklerini belirten Prof. Dr. Şener şunları ifade etti:

  • "Çalıştığım Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde COVID-19 servisleri teker teker kapanıyor. Yoğun bakımlardaki hasta sayısı düştüğü için yoğun bakımlar boşaldı. Ayaktan acile başvuru, COVID-19 şüphesi ve tanısı ile gelen hasta sayısı da düştü. Bu düşüş trendi yaz boyunca devam edecek. Eylül ayından sonra yeniden vaka sayılarında artış olup olmayacağını önümüzdeki 5-6 aydaki seğire göre karar vereceğiz. Tahminim ve temennim eylülden sonra yeniden bir tırmanış olmayacaktır. COVID-19 enfeksiyonu artık mevsimsel virüs ve enfeksiyonlarla paralel seyredecek gibi görünüyor. Pandemiden endemiye dönüş gibi algılanabilir."

"Tedavi ile ilgili netlik yok"

'Omicron' varyantının yaygınlaşıp, takip sürecinin uzamasıyla 'post COVID' sendromu gibi bazı klinik tabloların görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Şener, her 10 koronavirüs hastasından birinde böyle gözlemleri olduğuna dikkat çekti. Şener, "Bu sendromu yaşayanların bazılarında çok ciddi dirençli kas, eklem ağrısı, uykusuzluk, çarpıntı hissi, yüksek tansiyon atakları, nefes darlığı, yol yürümede güçlük görülebiliyor. Hastaların bazıları da eskisi gibi olmadığını söylüyor. Zaten Dünya Sağlık Örgütü de koronavirüs sonrası hasta grubuna odaklanmaya başladı. 6 Ekim 2021'den beri bu bir sendrom ve tıpkı COVID-19 gibi tanı kriterleri var" diye konuştu.

'Post COVID' sendromu
'Post COVID' sendromu

Prof. Dr. Şener, COVID-19 hastası olup iyileştikten sonra12 haftadan daha uzun süre aynı bulguları taşıyanların PCR testi negatif olmak şartıyla 'post COVID' ya da 'long COVID' sendromu olarak adlandırılabileceğini dile getirdi.

"Hastalar bunu psikolojik olarak algılıyor"

Prof. Dr. Şener, 'post COVID' sendromunun her 10 COVID-19 hastasından birinde görüldüğünü vurgulayarak, "Ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80 oranında rastlanıyor" dedi.

Prof. Dr. Alper Şener, 'post Covid' ile ilgili tıbbi literatürde çok fazla çalışma olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

  • "Bu hasta grubu tek başına enfeksiyon hastalıkları hekimini ilgilendirmiyor. Bu hastalar fizik tedavi uzmanları, kardiyolog, nörolog ya da kulak burun boğaz uzmanlarına da gidiyor. Nefes darlığı ile göğüs hastalıkları uzmanına gidiyorlar. O nedenle bu hasta grubunun biraz da farklı uzmanlık branşlarıyla multidisipliner ele alınıp incelenmesi gerekiyor. Tanı net ama tedaviyle ilgili bir netlik yok.Hastaların ciddi kesimi bunu psikolojik olarak algılıyor. Kas eklem ağrıları ile devam eden tablo uykusuzluğa sebep olduğu için kişinin duygu durumunu da bozuyor. Sinirlilik, uykusuzluk ve depresyon gibi algılanabiliyor."
'Post COVID' sendromu
'Post COVID' sendromu

'Post COVID' sendromunun belirli yaş grubunda kümelenmediğini de kaydeden Prof. Dr. Şener, "Çocukluk yaş grubunda da görülmeye başladı. Cinsiyet ve yaş ayrımı gözetmiyor. Genelde COVID-19'u ağır geçiren hasta grubunda daha fazla görüyoruz. Hele yoğun bakımda yattıysa daha sık rastlanıyor ama bazen de hafif atlatanlarda devam eden eklem ağrıları geçmeyen bel ağrılarını görüyoruz. Hastaların 'post COVID' sendromuna karşı alabileceği bir önlem yok. Tanıyı doğrulamak gerekiyor. İlaç tedavileri, yaşamsal öneriler var. Uzmanlarla irtibata geçerek bu tablonun hafif atlatılmasını sağlayabilirler" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >