Protezler için önemli gelişme: Acıya tepki veren elektronik yüzey geliştirildi

Yapay deri
Yapay deri

Ağrı acıya karşı insan cildindeki tepkiyi veren elektronik cilt geliştiriliyor.

Bu teknolojinin protez ya da akıllı robotlarda kullanılabileceği tahmin ediliyor.

RMIT Üniversitesi akademisyenlerinin geliştirdiği yeni teknoloji, sıcak ya da soğuk dengesine göre de farklı tepkiler verebiliyor.

Aralarında Amazon, Apple, Microsoft ve Google'ınbulunduğu birçok büyük şirket, sağlık sektörüneolan yatırımlarını artırıyor. Özellikle son yıllarda akıllı bileklik ya da akıllı saat gibi giyilebilir ürünlerle doğrudan son kullanıcılara ulaşan bu şirketler, bütçelerinin büyük bir kısmını bu yatırımlara aktarıyor.

Büyük teknoloji şirketleri sağlık sektöründen pay almak istiyor.

Aslına bakılırsa Microsoft dünyanın en zengin şirketlerinden biri. Benzer şekilde Google, hem arama motoru hem de bir dizi servisiyle farklı alanlarda hizmet verip gelir elde ediyor. Amazon doğrudan e-ticaret pazarını domine ederken Apple ise hem donanım hem de yazılımdan gelir elde ediyor.

RMIT Üniversitesi protezler için yapay deri geliştiriyor

Gelecekte bu yapay derilerin protezler üzerinde kullanılması bekleniyor.
Gelecekte bu yapay derilerin protezler üzerinde kullanılması bekleniyor.

Şirketlerin büyük kısmı sağlık çalışmalarını çeşitli ortaklarla gerçekleştiriyor. Bunlar arasında üniversitelerin araştırma birimleri de var, yalnızca sağlık alanında varlık göstermek için kurulan girişimler de.

Son örnekte ise acıya insan derisi gibi tepki veren bir malzeme geliştirildi. Avustralya RMIT Üniversitesi'nden akademisyenlerin üzerinde çalıştığı teknoloji, insan sinirlerinin kopyalanarak acıya hızlı tepki verilmesini sağlıyor.

Araştırmanın başında bulunan Madhu Bhaskaran, geliştirilen bu teknolojinin hangi alanlarda kullanılacağını da açıklıyor. Tam metin şöyle:

    Cildimiz, canımızı acıtan herhangi bir şey olduğunda sinyaller gönderir. Hatta vücudumuzun en büyük duyu organı diyebiliriz.

Bhaskaran aynı zamanda geliştirilen teknolojinin önümüzdeki yıllarda yeni nesil akıllı robotlardakullanılabileceğinin de altını çiziyor.

Yapay cilt aslına bakılırsa ısıya bağlı olarak tepki vereceği gibi bir yandan da acı hissinin taklit edilmesini de sağlayacak gibi görünüyor. Protezlerin geliştirilmesi ya da robotların doğrudan bu malzemeyle kaplanması gibi bir durum söz konusu olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >