Putin yeni dönem için yemin etti

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya'da 18 yıldır iktidar olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dördüncü dönemi için yemin ederek, göreve resmen başladı. Yemin töreninde konuşan Putin, "Tarih yalnızca bir şeyi affetmez: Kayıtsızlık, tutarsızlık, gevşeme ve kendini beğenmişlik" dedi. Putin'in yemin töreni öncesi Rusya'da protesto eylemleri düzenlendi. Rusya'da bugün de gösteriler yapılması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin marttaki devlet başkanlığı seçimlerinde elde ettiği zaferle bugün dördüncü dönemi için yemin etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Anayasa Mahkemesi Başkanı Valeriy Zorkin'in huzurunda yemin etmesinin ardından salonda Rusya Marşı çalındı.

Putin'in yemin töreni sonrasındaki yaptığı konuşmada Rusya'nın barışçıl ve refah dolu bir geleceği için çalışacağını söyledi.

Putin, "Hayatımın ve çalışmalarımın amacı, insanlarıma ve anavatanıma hizmet etmek. Rusya'nın barışçıl ve refah dolu bir geleceği olması için gereken her şeyi yapmak, borcum ve hayatımın anlamı" dedi.

Putin sözlerine şöyle devam etti: "Her daim güçlü olduğumuz alanlarda kendimizi geliştirip yeterince üzerine gitmediğimiz alanlarda da ilerleme sağlamalıyız. Almamız gereken pek çok karar var."

65 yaşındaki Putin, başbakan ve devlet başkanı olarak Rusya'da 18 yıldır iktidarda bulunuyor. Putin dönemini çarlık ve imparatorluk dönemine benzeten muhalifler protesto eylemleri düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugünkü yemin töreniyle iktidardaki 6 yılını daha garantileyecek.

Protesto gösterileri ihtimaline karşı güvenlik güçleri önlemler aldı. Geçtiğimiz cumartesi günü Rusya'nın 19 ilinde binden fazla kişi gözaltına alındı, gözaltıların yarısına yakını da başkent Moskova'da oldu.

Putin, Mart'taki seçimlerde oyların yüzde 76'sından fazlasını almıştı. Bu Rus liderin en büyük sandık başarısı oldu.

Fakat uluslararası gözlemciler, sandıkta usulsüzlükler yapıldığını belirtiyor. Rusya'da önceki seçimlerde de ihlaller olduğu iddia ediliyordu.

Ülkenin popüler muhalif lideri Alexei Navalny, zimmetine para geçirdiği suçlamaları nedeniyle seçimlerde adaylığını koyamamıştı. İddiaları reddeden Navalny bu suçlamaların 'siyasi olduğunu' söylüyor.

Rus muhalif Navalny geçtiğimiz cumartesi günü başkent Moskova'da izinsiz gösteri düzenlediği gerekçesiyle kısa süreli gözaltına alındı.

Putin, ilk olarak 2000 yılında devlet başkanı seçildi ve 2004'te yeniden sandıktan birinci çıkarak dört yıl daha devlet başkanlığı yaptı.

Yasalar uyarınca üst üste yalnızca iki dönem devlet başkanlığı yapabildiği için 2008'de başbakanlığa geçti ve devlet başkanlığına kendisine yakın siyasetçilerden Dmitry Medvedev geldi.

Putin, 2012'de yeniden devlet başkanlığına geçip 6 yıl koltukta kaldı. Koltuğunu bu yıl Mart ayındaki seçimlerde sağlamlaştırdı.

Putin, dördüncü dönemini tamamlayabilirse 2024 yılında, 65 yaşına geldiğinde çeyrek asır ülke yönetiminde kalmış olacak.

Sovyet döneminde Joseph Stalin 31 yıl iktidarda kalmıştı. Rus Çarı II. Alexander 26 yıl, I. Nicholas ise 30 yıl hüküm sürdü.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >