Radyasyon artık sorun değil: 'Özel kıyafet'

Radyasyon, sorun olmaktan çıkıyor.

Kayseri'de akademisyenler ve KOSGEB desteğiyle kurulan bir firma, teknolojinin gelişmesiyle gündelik eşyaların yaydığı radyasyonun etkisini önlemek için ‘antiradyasyon’ özellikli kumaş geliştirdi.

Kayseri'de KOSGEB ve akademisyenlerin desteğiyle kurulan bir tekstil firması, gümüşün radyasyonu engelleme etkisinden yola çıkarak manyetik alanlara karşı radyasyondan koruyucu kıyafetler tasarladı.

Teknolojik imkanların zararlarınakarşı önlemler alma düşüncesiyle kurulan Bonus Teknik Limited Şirketi, Erciyes Üniversitesi Teknopark bünyesinde geliştirilen 'antiradyasyon' özellikli kumaşlarla bebek kıyafetleri, slip, çorap, tişört, hamile karın bandı, polar mont gibi birçok kıyafet üretiyor.

Birçok farklı ürün gamında özel kıyafetler üretiliyor.
Birçok farklı ürün gamında özel kıyafetler üretiliyor.

TÜBİTAK Bilgem Laboratuvarları'nda test edilen radyasyondan koruyucu kıyafetler, 40 desibelekadar koruma sağlıyor. Klimalı tişört, yanmaz kumaş ve dayanıklı endüstriyel kıyafetler de üreten firma, yerel pazarın yanı sıra ABD'nin söz sahibi olduğu uluslararası pazarda da rekabet edebilmeyi hedefliyor.

Şirketin Ar-Ge ve Strateji Müdürü Mustafa Çağlı'nın yaptığı açıklamada, akademisyenlerin desteğiyle kurulan firmalarının Erciyes Teknopark'ta hayata geçirildiğini ve manyetik alanlara karşı zırhlama metoduyla çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Klima özelikli tişörtler de yapıyoruz

Antiradyasyon ürünlerin, koruma özelliğinin yanında konforlu ve fiyat olarak erişilebilir olmasını amaçladıklarını vurgulayan Çağlı, ürünleriyle 2013 yılında tarihinde Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı'ndan ödül aldıklarını hatırlattı.