Referandum sonrası hangi ülke ne dedi?

Referandum sonrası hangi ülke ne dedi?
Referandum sonrası hangi ülke ne dedi?

Türkiye'deki anayasa değişikliği paketinin kabul edilmesinin ardından başta ABD ve Almanya olmak üzere ülke liderlerinden yorumlar gelmeye başladı.

Türkiye'deki anayasa değişikliği paketinin %51,4 oy ile kabul edilmesinin ardından ülke liderinden yorumlar gelmeye başladı. İşte ülke ülke anayasa referandum sonrası ülkelerden gelen açıklamalar.

Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik telefonu

                                    ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak tebrik etti. Görüşmede, Suriye konusu da gündemdeydi.Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi gerçekleşti.
Trump, Erdoğan'ı 16 Nisan'daki referandumda elde ettiği zaferden dolayı tebrik etti.
Suriye'de son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, rejimin 4 Nisan'da kimyasal silahla yaptığı saldırının ABD tarafından cezalandırılmasına da değinildi.
ABD Başkanı Trump, bu hususta ülkesine verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.
Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik telefonu ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak tebrik etti. Görüşmede, Suriye konusu da gündemdeydi.Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Trump, Erdoğan'ı 16 Nisan'daki referandumda elde ettiği zaferden dolayı tebrik etti. Suriye'de son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, rejimin 4 Nisan'da kimyasal silahla yaptığı saldırının ABD tarafından cezalandırılmasına da değinildi. ABD Başkanı Trump, bu hususta ülkesine verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.
Rusya: Türkiye'nin iç meselesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumuna ilişkin olarak, "Bu, Türkiye'nin iç meselesi" yorumunda bulundu. Peskov, Türk halkının referandumda aldığı karara herkesin saygılı olması gerektiğini söyledi.
Rusya: Türkiye'nin iç meselesi Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumuna ilişkin olarak, "Bu, Türkiye'nin iç meselesi" yorumunda bulundu. Peskov, Türk halkının referandumda aldığı karara herkesin saygılı olması gerektiğini söyledi.
Fransa: Bölünmüşlüğü gösteriyor

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Referandum sonuçlarının ardından bir açıklama da Fransa'dan geldi.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın ofisinden yapılan açıklamada, "Politik kurumlarını nasıl organize edeceklerine sadece Türkler karar verebilir ancak referandumdan çıkan sonuçlar Türk toplumunun planlanan reformlar karşısında nasıl bölündüğünü gösteriyor." ifadeleri kullanıldı.


Açıklamada tüm politik taraflar diyalog yoluyla çözüm aramaya davet edildi.
Fransa: Bölünmüşlüğü gösteriyor Referandum sonuçlarının ardından bir açıklama da Fransa'dan geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın ofisinden yapılan açıklamada, "Politik kurumlarını nasıl organize edeceklerine sadece Türkler karar verebilir ancak referandumdan çıkan sonuçlar Türk toplumunun planlanan reformlar karşısında nasıl bölündüğünü gösteriyor." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada tüm politik taraflar diyalog yoluyla çözüm aramaya davet edildi.
Almanya: Saygılı diyalog bekliyoruz

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Almanya Başbakanı Angela Merkel, 16 Nisan referandumunun ardından ilk kez konuştu. Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tüm siyasi partilerle 'saygılı diyalog' arayışında olması çağrısını yaptı.Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile ortak bir açıklama yapan Merkel, "Alman hükümeti, Türk hükümetini bekliyor. Çetin bir seçim kampanyasından sonra, şimdi tüm politik güçler ve toplumla saygılı bir diyalog arıyoruz." ifadelerini kullandı.
Almanya: Saygılı diyalog bekliyoruz Almanya Başbakanı Angela Merkel, 16 Nisan referandumunun ardından ilk kez konuştu. Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tüm siyasi partilerle 'saygılı diyalog' arayışında olması çağrısını yaptı.Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile ortak bir açıklama yapan Merkel, "Alman hükümeti, Türk hükümetini bekliyor. Çetin bir seçim kampanyasından sonra, şimdi tüm politik güçler ve toplumla saygılı bir diyalog arıyoruz." ifadelerini kullandı.
İtalya referandum onaylanınca Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin desteğinden vazgeçti
İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin şu an masada olmadığını söyledi. Alfano, Rusya ve Türkiye'nin izole edilmesi çağrıları duyduğunu da ekledi.
Corriere della Sera gazetesine bir söyleşi veren Bakan Angelino Alfano, Türkiye'de pazar günü düzenlenen ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişin oylandığı anayasa değişikliği referandumunu ve bunun etkilerini değerlendirdi.
Alfano'nun, 20 yıldan fazla süredir adeta İtalya'nın devlet politikası haline gelmiş olan Türkiye'nin AB üyeliğine desteğe ilişkin bir söylem değişikliğine gitmesi dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, referandumda istediği sonucu elde ettikten sonra idam cezasını yeniden gündeme getirdiği hatırlatılan ve bunun, AB üyeliğini tamamen reddetmek anlamına gelip gelmediği sorulan Alfano, "Türkiye'nin AB üyeliği şu an masada değil. İdam cezası yeniden getirilirse bundan daha da fazla uzaklaşılır" diye konuştu.
İtalya referandum onaylanınca Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin desteğinden vazgeçti İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin şu an masada olmadığını söyledi. Alfano, Rusya ve Türkiye'nin izole edilmesi çağrıları duyduğunu da ekledi. Corriere della Sera gazetesine bir söyleşi veren Bakan Angelino Alfano, Türkiye'de pazar günü düzenlenen ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişin oylandığı anayasa değişikliği referandumunu ve bunun etkilerini değerlendirdi. Alfano'nun, 20 yıldan fazla süredir adeta İtalya'nın devlet politikası haline gelmiş olan Türkiye'nin AB üyeliğine desteğe ilişkin bir söylem değişikliğine gitmesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, referandumda istediği sonucu elde ettikten sonra idam cezasını yeniden gündeme getirdiği hatırlatılan ve bunun, AB üyeliğini tamamen reddetmek anlamına gelip gelmediği sorulan Alfano, "Türkiye'nin AB üyeliği şu an masada değil. İdam cezası yeniden getirilirse bundan daha da fazla uzaklaşılır" diye konuştu.
İngiltere'den referandum tebriği
16 Nisan referandumun sonuçlarının ardından AB çevrelerinden olumsuz değerlendirmeler yapılmıştı. AGİT'in değerlendirmelerine Dışişleri Bakanlığı sert tepki göstermişti. İngiltere'nin, AB'nin genel eğilimlerinden farklı tutumu dikkat çekti.Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi öngören anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasının evet ile sonuçlanmasının ardından Batı ülkelerinden ilk olumlu tepki İngiltere'den geldi.İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, bu gece Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla aradı ve referandum sonuçları için kutladı.
İngiltere'den referandum tebriği 16 Nisan referandumun sonuçlarının ardından AB çevrelerinden olumsuz değerlendirmeler yapılmıştı. AGİT'in değerlendirmelerine Dışişleri Bakanlığı sert tepki göstermişti. İngiltere'nin, AB'nin genel eğilimlerinden farklı tutumu dikkat çekti.Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi öngören anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasının evet ile sonuçlanmasının ardından Batı ülkelerinden ilk olumlu tepki İngiltere'den geldi.İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, bu gece Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla aradı ve referandum sonuçları için kutladı.
Yunanistan: Saygı duyuyoruz

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Yunanistan hükümeti, Türkiye'deki anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında Türk halkının kararına saygı duyduğunu açıkladı.
Yunanistan devlet ajansı ANA-MPA'nın haberinde, Yunan hükümetinin halk oylamasına ilişkin açıklamasına yer verildi.
Türkiye'deki gelişmelerin ve referandum sonucunun dikkatle izlendiği belirtilen açıklamada, "Türk halkının, geleceğiyle ilgili kararına saygı gösteriyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada ayrıca, "Biz, komşu ülkede istikrar ve demokrasiyi destekliyoruz. Karşılıklı saygı temelinde diyalog ve iş birliğine katkıda bulunacak bir Türkiye arzuluyoruz." değerlendirmesine yer verildi.
Yunanistan: Saygı duyuyoruz Yunanistan hükümeti, Türkiye'deki anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında Türk halkının kararına saygı duyduğunu açıkladı. Yunanistan devlet ajansı ANA-MPA'nın haberinde, Yunan hükümetinin halk oylamasına ilişkin açıklamasına yer verildi. Türkiye'deki gelişmelerin ve referandum sonucunun dikkatle izlendiği belirtilen açıklamada, "Türk halkının, geleceğiyle ilgili kararına saygı gösteriyoruz." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, "Biz, komşu ülkede istikrar ve demokrasiyi destekliyoruz. Karşılıklı saygı temelinde diyalog ve iş birliğine katkıda bulunacak bir Türkiye arzuluyoruz." değerlendirmesine yer verildi.
Avrupa Parlemantosu: Endişeyle bekliyoruz

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    AP Türkiye raportörü Kati Piri, referandum sonuçlarına ilişkin yaptığı ilk değerlendirmesinde "Uluslararası seçim gözlemcileri AGİT'in raporunu endişeyle bekliyoruz" dedi."Hem 'evet', hem de 'hayır' tarafları kazandıklarını iddia ediyor." diyen Piri, "Uluslararası seçim gözlemcileri AGİT'in raporunu endişeyle bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Piri açıklamasının devamında, "Bazı AB liderlerine yönelik Nazi suçlamaları, Türkiye’nin siyasi bir ortak olarak inandırıcılığına ciddi zarar verdi. Türkiye’de demokrasi ve temel haklar için savaşan herkesin yanında olmaya devam edeceğim. Bugünkü sonuçlar, Türkiye’de Avrupa değerlerini paylaşan ve ülkeleri için farklı bir gelecek seçen milyonlarca kişi olduğunu gösteriyor. AB, onların yüzüne kapıları hiçbir zaman kapatmamalı." yorumunda bulundu.
Avrupa Parlemantosu: Endişeyle bekliyoruz AP Türkiye raportörü Kati Piri, referandum sonuçlarına ilişkin yaptığı ilk değerlendirmesinde "Uluslararası seçim gözlemcileri AGİT'in raporunu endişeyle bekliyoruz" dedi."Hem 'evet', hem de 'hayır' tarafları kazandıklarını iddia ediyor." diyen Piri, "Uluslararası seçim gözlemcileri AGİT'in raporunu endişeyle bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Piri açıklamasının devamında, "Bazı AB liderlerine yönelik Nazi suçlamaları, Türkiye’nin siyasi bir ortak olarak inandırıcılığına ciddi zarar verdi. Türkiye’de demokrasi ve temel haklar için savaşan herkesin yanında olmaya devam edeceğim. Bugünkü sonuçlar, Türkiye’de Avrupa değerlerini paylaşan ve ülkeleri için farklı bir gelecek seçen milyonlarca kişi olduğunu gösteriyor. AB, onların yüzüne kapıları hiçbir zaman kapatmamalı." yorumunda bulundu.
İlk tebrik Azerbaycan'dan

                                    
                                    Halk oylamasının neticesinin belli olmasının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak tebrik etti.
Tercihini sandığa yansıtarak bir karar veren Türk halkını tebrik eden Cumhurbaşkanı Aliyev, anayasa değişikliğinin hayırlı olmasını diledi.
İlk tebrik Azerbaycan'dan Halk oylamasının neticesinin belli olmasının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak tebrik etti. Tercihini sandığa yansıtarak bir karar veren Türk halkını tebrik eden Cumhurbaşkanı Aliyev, anayasa değişikliğinin hayırlı olmasını diledi.
Katar ve Filistin'den tebrik telefonu

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Katar Emiri Al Sani ve Filistin Devlet Başkanı Abbas, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak anayasa değişikliğinin halk oylaması sonucu kabul edilmesinden dolayı tebrik etti.
Katar ve Filistin'den tebrik telefonu Katar Emiri Al Sani ve Filistin Devlet Başkanı Abbas, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak anayasa değişikliğinin halk oylaması sonucu kabul edilmesinden dolayı tebrik etti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >