Renault ve Nissan birleşmeyi planlıyor

Renault
Renault

1999'da kurulan Renault-Nissan ortaklığında büyük değişim yaklaşıyor. Bloomberg'in haberine göre, Renault ve Nissan şirketleri birleşerek tek bir holding altında faaliyet göstermeye başlayacak.

Renault, 1999 yılında Nissan ve Mitsubishi ile kurduğu ortaklığa yeni bir boyut kazandırmayı planlıyor. Bloomberg'in endüstri kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Renault ve Nissan birleşerek otomotiv piyasasında bundan sonra tek bir holding olarak yoluna devam edecek.

Alliance 2022 planlaması kapsamında 2022'ye kadar yıllık cirosunu 240 milyar dolara, araç satışını ise 14 milyona çıkarmayı planlayan Renault ve Japon ortakları, birleşme görüşmelerinde olumlu sonuç alabilirse bu hedeflere daha kolay ulaşabileceğini düşünüyor. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi olma yolunda ilerleyen üçlünün birleşmesini zorlaştıran en önemli durum, şirketler arası hisse paylaşımı ve devletlerin ortaklığa müdahalesi.

Fransa hükümeti endişeli

Renault, Nissan'ın yüzde 43'üne sahipken Nissan, Renault'un yüzde 15, Mitsubishi'nin ise yüzde 34'ünü elinde bulunduruyor. Öte yandan Renault'un yüzde 15'lik bir diğer hissedarı Fransa hükümeti, birleşme görüşmelerini endişeyle takip ediyor. Yeni kurulacak şirketteki ortaklık yapısının Renault üzerindeki hakimiyetini sarsacağını düşünen Fransa, birleşmenin önündeki en büyük engel.

Otomotiv sektöründe on marka ile faaliyet gösteren Renault-Nissan-Mitsubishi, birleşmeyi nihayete erdirmesi halinde dünyanın en büyük otomobil üreticisi olma yolunda kritik bir prosedürü geride bırakacak. Markalar arası platform ve teknoloji paylaşımını artırarak harcamaları kısan ortaklık, bu sene 5,5 milyar avro tasarruf yapmayı planlıyor. Birleşme görüşmelerinin sonucu ne olursa olsun gelecekte Fransız-Japon ortaklığının daha verimli işleyeceği kesin.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >