Restoran ve kafelerden yeniden açılmak için 5 öneri

Arşiv
Arşiv

Salgın başladığından bu yana alınan kapatma tedbirleri özellikle restoran ve kafeleri zor durumda bıraktı. Sektör temsilcileri işletmelerin tekrar açılması için aşılanma önceliği dahil 5 maddelik öneride bulundu.

Geçen yıl Mart ayında başlayan koronavirüs salgınının etkileri hâlâ devam ediyor. Bir yandan alınan önlemlerle salgının etkileri azaltılmaya çalışılırken, diğer yandan aşılama işlemleriyle eski normale dönülmek için uğraşılıyor. Salgının başladığından bu yana yaklaşık bir yıllık süreçte virüsün yayılma hızını düşürmek amacıyla alınan kapanma tedbirleri özellikle restoran ve kafeleri bir hayli zor durumda bıraktı.

Büyük kayıplar yaşadılar

Salgının başladığı günlerde kapatılma kararı alınan işletmeler sadece yaz döneminde belli bir süre ve saatler arasında açılabilirken, salgında ikinci dalganın yaşanmasının ardından da yeniden kapandı. Bazı işletmeler bu süreçte eve servisle ayakta kalmaya çalışsa da, birçok restoranda eve servis hizmeti verilemediği için büyük ciro kayıpları yaşandı.

İşletmeler bir daha açılmama tehlikesiyle karşı karşıya

İşletmeler kira ödemelerini yapamayacak duruma düştü. Hatta sektör temsilcilerine göre eğer açılma süresi daha da uzarsa işletmelerin yüzde 30'u bir daha açılamama tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Kısa çalışma ödeneği ile çalışanlarının maaşlarını ödemeye çalışan işletmeler, tedarikçilerine olan borçlarını da ödeme noktasında büyük sıkıntı yaşıyor. Bu da tarladan başlayan ve restoranlara kadar uzanan tüm sektörleri bir hayli zorluyor.

Yeme-içme sektörü de yaşanan bu durumun ardından açılmak için çağrıda bulundu. Sektör temsilcileri özellikle 5 konuya dikkati çekti.

5 maddede restoranlar nasıl açılsın?

  • 1- Restoranlar bir an önce 'en sert tedbirlerle' açılsın, alınan tedbirlere uymayanlar gerekirse kapatılsın.
  • 2- Müşteriler HES koduyla restoranlara giriş yapsın.
  • 3- Aşılamada yeme-içme sektörü çalışanlarına öncelik verilsin, risk en aza indirilsin.
  • 4- Hijyen kuralları en katı şekilde uygulansın burada tavize izin verilmesin
  • 5- Masalar arası sosyal mesafeye dikkat edilsin, uymayanlar cezalandırılsın

Kaynak: Hürriyet

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >