Robot bile dayanamadı: Fukuşima nükleer santralindeki radyasyon temizleme robotunu kırdı

Radyasyon seviyesinin tarihin en üst seviyesine ulaştığı söyleniyor.
Radyasyon seviyesinin tarihin en üst seviyesine ulaştığı söyleniyor.

Japonya'daki Fukuşima nükleer santraline hasar gören reaktörü incelemek ve temizlemek için gönderilen uzaktan kumandalı robot aşırı radyasyona maruz kaldığı için geri çekildi.

''Fukuşima Nükleer Santralinde'' yaşanan felaketin ardından ''6 yıl'' geçti. Bu geçen 6 yıl içerisinde bölgede sürekli araştırma yapan uzmanlar geçtiğimiz hafta radyasyon düzeyinin ''en yüksek'' seviyede olduğunu tespit etmişti.
Tarihin en yükseği: Fukuşima reaktöründeki radyasyon en tehlikeli seviyeye ulaştı
Yıllardır süren çalışmanın ardından bir reaktörde bulunan sızıntıyı temizlemek için bölgede bulunan uzaktan kumandalı bir robot fazla radyasyona maruz kalınca görevi bitiremeden geri çekilmek zorunda kaldı. 4 sievert, maruz kalan iki kişiden birini öldürürken şuanki sivert oranının ''650'' gibi inanılmaz bir rakam olduğu duyuruldu. Radyasyon öylesine güçlüydü ki temizleme robotu bölgede sadece 2 saat kalabildi.



Temizleme robotundan çok az sayıda olduğu ve yıllarca çalışıldıktan sonra üretilebildiği için geri çekildiği bildirildi. Robot bu süreçte ''bazı görüntüleri'' kaydetmeyi başardı. Kaydettiği görüntüler arasında eritilmiş boya tabakaları, kablo izolasyonu ve metal ızgaralar vardı.

Tokyo Electric Power Company
, başka bir robot göndereceklerini ama diğer robotun da aynı miktarda radyasyona dayanıklı olarak tasarlandığını açıkladı. Uzmanlar, ''Robotun bu kadar ilerlemesi ve radyasyonun bu derece fazla olması asıl kaynağa ulaşıldığı anlamına geliyor olabilir'' dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >