Rus askerin sözleri şaşırttı: Tatbikat var dediler, kandırıldık

Ukraynalı yetkililer, konuşabilecek durumda olan Rus askerlerini sorguya çekti
Ukraynalı yetkililer, konuşabilecek durumda olan Rus askerlerini sorguya çekti

Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntüler dikkat çekti. Ukraynalı yetkililer, konuşabilecek durumda olan Rus askerlerini sorguya alarak bilgi edinmeye çalıştı. Görüntülerde bazı Rus askerler "Tatbikat var dediler ve o yüzden geldik. Bizi kandırdılar" dedi.

Yakalanan, yaralanan ya da yaşamını yitiren Rus askerlerinin görüntülerini paylaşan Ukraynalı yetkililer, konuşabilecek durumda olan Rus askerlerini de sorguya çekti.

Videoların çekildiği zaman ve konum ile ilgili bir bilgi paylaşılmazken askerlerden bazıları, "Tatbikat var dediler ve o yüzden geldik. Bizi kandırdılar, biz savaşmak istemiyoruz" ifadesini kullandı.

"Onun savaştığını bilmiyordum''

İngiliz The Guardian gazetesi de yakalanan Rus askerlerin ailelerine ulaşmayı başardı. Kendisini Paktishev olarak tanıtan bir askerin ailesinden üç kişi bu görüntülere çok şaşırdıklarını söyledi. Paktishev'in kız kardeşi Yelena Polivtseva, "Kardeşimin yakalandığı görüntüyü gece bana gönderdiler. Tamamen şok oldum. Onun orada savaştığını bilmiyordum. Kardeşimin orduda olduğunu biliyordum ama Ukrayna'ya gönderildiğini bilmiyordum. Onun da bu durumun farkında olduğunu sanmıyorum" dedi.

Rusya net bir açıklama yapmadı

Ukraynalı yetkililerin paylaştığı videolar ile ilgili Rusya yönetimi henüz net bir açıklama yapmadı. Rusya Savunma Bakanlığı dün gece sadece, "Yoldaşlarımızdan bazıları öldü ve yaralı olarak ele geçirildi. Fakat ortadan kaldırılan Ukraynalı milliyetçilerin sayısı Rusya'nın zayiatından çok daha fazla" açıklamasını yaptı.

''İşgalci güçlerin morali düşük durumda''

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşa ilişkin son durumu ve gelişmeleri açıkladıkları bildiri yayınladı. Rus birliklerinden 4 bin 500 askerin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Rus birliklerinin moralinin düşük olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Düşman personelinin kaybı yaklaşık 4 bin 500 kişiyi buldu. Makariv – Kiev yönünde bir hat hareket ediyor. Ancak işgalci güçlerin moral düşük durumda.Çernihiv bölgesindeki Koryukivka yakınlarında, Rus Silahlı Kuvvetleri askerleri silahlarını bırakmaya ve teslim olmaya hazır. Ukrayna'nın her yerinde yüzlerce arızalı zırhlı araç ve tank terk edildi" denildi.

Hayatlarını kaybeden sivillerin sayısı açıklandı

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, savaşta Ukraynalı 14'ü çocuk olmak üzere 352 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yetkililer, 116'sı çocuk olmak üzere 1684 kişinin yaralandığını da duyurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >