Rusya Karadeniz'deki mayınların sayısını açıkladı

Rusya Karadeniz'deki mayınların sayısını açıkladı​
Rusya Karadeniz'deki mayınların sayısını açıkladı​

Türkiye ve Romanya'da görülen mayın paniğinin ardından Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov Ukrayna donanması tarafından yerleştirilen mayınların rüzgar ve fırtınayla sürüklendiğini belirterek "Karadeniz ve Azak Denizi’ne Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından 420 civarında mayın bırakıldı. 'Yam-1' model mayınların 370'i Karadeniz, 50'si Azak Denizi’ne yerleştirildi.” diye konuştu. Karadeniz'de yaşanan mayın paniğinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky Rusya’nın yabancı gemilerin girişini engellemek için Ukrayna limanlarını mayınladığını iddia etti.

Karadeniz, Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra son günlerde ortaya çıkan mayınlarla konuşuluyor.

Mayınların Ukrayna'ya ait olduğu iddia edilirken, Kiev'den yapılan açıklamada, 26 - 28 Mart tarihlerinde Türkiye ve Romanya'da görülen deniz mayınlarının 2022 yılı başı itibarıyla Ukrayna Deniz Kuvvetleri'ne kayıtlı olmadığının tespit edildiği belirtildi.

Moskova, mayınlardan Kiev yönetimini sorumlu tuttu

Moskova ise Karadeniz'de görülen mayınlardan Kiev yönetimini sorumlu tutuyor.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna donanması tarafından yerleştirilen mayınlardan bazılarının sürüklendiğini söyledi.

"Mayınların 370'i Karadeniz'e yerleştirildi"

Konaşenkov, "25 Şubat’tan 4 Mart’a kadar Karadeniz ve Azak Denizi’ne Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından 420 civarında mayın bırakıldı. 'Yam-1' model mayınların 370'i Karadeniz, 50'si Azak Denizi’ne yerleştirildi.” diye konuştu.

"Mayınlar fırtına ve akıntının etkisiyle sürüklendi"

Karadeniz’deki fırtınalar ve yetersiz teknik duruma işaret eden Konaşenkov, bu nedenlerle 10 civarında mayının bağlı olduğu yerden koparak rüzgar ve akıntıların etkisiyle güneye doğru sürüklendiğini aktardı.

Konaşenkov, bir Ukrayna mayınının Romanya kara sularında, bir diğer mayının Türk denizciler tarafından fark edilerek etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

"Mayınlarının nereye sürüklendiğini bilinemez.”

Mayınların tüm Karadeniz ülkelerine ait nakliye ve yük gemileri için tehdit oluşturduğunu vurgulayan Konaşenkov, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmede bulundu:

  • “Kalan Ukrayna mayınlarının bugün nereye sürüklendiğini kimse bilemez.”

Ukrayna limanlarını Rusya mayınladı iddiası

Aynı Rus askeri yetkili ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky’nin, Norveç’te milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, Rusya’nın yabancı gemilerin girişini engellemek için Ukrayna limanlarını mayınladığını iddia ettiğini hatırlattı.

İgor Konaşenkov, Zelensky’nin bu konuda doğru bilgiye sahip olmadığını sözlerine ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >