Rusya'dan düşen uçakla ilgili ilk açıklama: Yolculardan kurtulan olması mümkün değil

Suriye'ye gitmek üzere Soçi'den havalanan Rusya Savunma Bakanlığına ait Tupolev TU-154 tipi uçak 91 yolcusuyla Karadeniz'e düştü. Uçakta Suriye'deki Himiymim Üssüne Noel kutlaması için giden sanatçılar, Kızıl Ordu korosu üyeleri ve gazetecilerin bulunduğu belirtildi.

Rusya'nın Karadeniz kıyısında bulunan Soçi kentinden Suriye'nin Lazkiye şehrine giden bir askeri uçak kalkıştan 20 dakika sonra radardan kayboldu. Uçağın Karadeniz'e düştüğü açıklandı. Enkaz 50 metre derinlikte bulundu.

Uçağın enkazı Soçi sahiline bir buçuk kilometre uzaklıktaki alanda bulundu. Arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaştı. Ancak Rus basınına konuşan yetkililer, mürettebat ya da yolculardan kurtulan kimse olmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Moskova'dan havalanan Tupolev Tu-154 tipi uçağın Soçi'de yakıt ikmali yaptıktan sonra Suriye'ye gitmesi planlanıyordu.

"Bir kişinin cesedine ulaşıldı"

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, kıyıya 6 km mesafede bir yolcunun cesedine ulaşıldığını bildirdi. Konaşenkov, "Rusya Savunma Bakanlığı'na ait Tu-154 uçağının düşmesi sonucunda hayatını kaybeden bir kişinin cesedine Soçi kıyı şeridinin 6 km açıklarında ulaşıldı. Ceset, arama-kurtarma gemisine alındı" dedi.

TU-154 tipi uçağın Rusya havasahasındayken radardan kaybolduğu ve içerisinde sekizi mürettebat, 84 yolcu toplamda 92 kişinin olduğu belirtildi.



- Putin bilgilendirildi


Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e kazaya dair gelişmelerle ve kurtarma operasyonuyla ilgili düzenli olarak bilgi verdiğini ifade etti. Putin kazayla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

- 64 Kızıl Ordu Korosu üyesi bulunuyordu

Rusya Savunma Bakanlığı uçaktaki yolcuların listesini açıkladı. Listeye göre uçakta bulunana yolcuların çoğunluğu Kızıl Ordu Korosu üyelerinden oluşuyor. Uçakta dünyanın ne ünlü korolarından biri olan Kızıl Ordu Korosu'ndan 64 kişi bulunuyordu. Geriye galan 28 kişiyi ise sekiz mürettebat, dokuz medya temsilcisi, sekizi asker 10 Rus hükümeti görevlisi, ve bir de uluslararası yardım kuruluşu olan Fair Aid'in üyesi bulunuyordu.

2010 yılında Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynzki Katyn Katliamı'nın 70. yıldönümü için Varşova'dan Rusya'nın Smolensk şehrine gidirken kendisini ve eşini taşıyan Tu-154 tipi uçağın düşmesi nedeniyle hayatını kaybetmişti. Kazada toplamda 97 kişi ölmüştü

- 39 kez düştü


Üç jet motorlu Tupolev 154 uçağı 1960'ların ortasında tasarlandı. Uçağın en önemli özelliği ise Tu-154'ler 1968 yılından beri 39 kere düştü.

- Milli Savunma Bakanı Işık'tan taziye mesajı

öilli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rus askeri nakliye uçağının düşmesi nedeniyle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya taziyelerini iletti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Işık, düşen Rusya Savunma Bakanlığına ait TU-154 tipi uçak nedeniyle Rus mevkidaşı Şoygu'ya taziye mesajı gönderdi.

Bakan Işık, mesajında, şunları kaydetti:

"Soçi'den kalkan Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na aitTU-154 tipi askeri nakliye uçağının Karadeniz'de Rus arama kurtarma sahası içinde bulunan bir yere düştüğünü ve uçakta bulunan mürettebat ile yolcuların hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Bu elim kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve bütün Rus halkına başsağlığı diliyorum."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >