Rusya'ya karşı istihbarat taktiği: Enformasyon savaşı sürüyor

ABD, Rus birliklerinin her hareketini kamuoyuyla paylaşıyor
ABD, Rus birliklerinin her hareketini kamuoyuyla paylaşıyor

Biden yönetimi, işgali geciktirerek zaman kazanmak ve Putin üzerinde küresel baskıyı arttırmak amacıyla Rus birliklerinin her hareketini kamuoyuyla paylaşıyor. ABD'nin Rusya'ya karşı yapmış olduğu istihbarat taktiği yeni enformasyon savaşı olarak nitelendiriliyor.

Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre Beyaz Saray, Ukrayna krizinde Rusya’ya karşı benzeri görülmemiş bir ‘enformasyon savaşı’ veriyor. Geçen aralık ayından beri Amerikan yönetimi, Rusya’nın sahadaki hemen her hareketini ifşa ediyor. Sınırdaki asker sayısından Moskova’nın olası işgali gerekçelendirmek için kullanacağı propaganda videolarına kadar toplanan tüm istihbarat kamuoyu ile hızla paylaşılıyor. Uzmanlara göre Washington, bu yolla hareketlerini değiştirmesi için Kremlin üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Ayrıca dünya kamuoyunun, Moskova’ya karşı harekete geçirilmesi hedefleniyor.

''Savaştan kaçınmak için yapıldı''

ABD, 2003 yılında da Irak’ın işgali öncesinde bu ülkede kimyasal silahlar bulunduğuna dair tartışmalı istihbarat paylaşımları yapmıştı. Ancak askeri uzmanlar, şimdiki durumda bilgi paylaşımının bir savaşı gerekçelendirmek için değil, savaştan kaçınmak için yapıldığına dikkat çekiyor. ABD Başkanı Joe Biden, “ABD, müdahale ederse dünya savaşı çıkar” diyerek savaş durumunda Ukrayna’ya asker göndermeyeceklerini açıkça beyan etmişti.

''NATO'yla bile paylaşılmadı''

New York Times’a konuşan yetkililere göre, “yakın tarihin en agresif istihbarat paylaşımının” arkasında ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns’un bu yöndeki ‘istekliliği’ var. Barack Obama’nın başkanlık koltuğunda oturduğu 2014’te istihbarat bugünkünden çok farklı hareket etmiş, değil halk ile, NATO’yla bile istihbaratın büyük kısmı paylaşılmamıştı.

''Çok fazla bilgi gereksiz korkuya yol açıyor''

Kırım’ın ilhakı sırasında ABD’nin Rusya büyükelçisi olan Michael McFaul, “Dünyaya bildiklerimizi anlatmanın çıkarımıza olacağını düşündüğüm bir düzine olay hatırlıyorum” sözleriyle tutum farklılığına dikkat çekiyor. Öte yandan Kiev yönetimi, istihbarat paylaşımından şikayetçi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, “Çok fazla bilgi gereksiz korkuya yol açıyor” diyerek, Batılı devletlerin bir Rus işgalini yüksek sesle dillendirmesine tepki gösterdi.

''SİHA'lar Ukrayna'ya şans verdi''

Amerikan Wall Street Journal gazetesi (WSJ), Türk yapımı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA), Rus ordusuna karşı Ukrayna’ya şans verdiğini yazdı. Türkiye’den satın alınan SİHA’ların Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı ilk kez geçen ekim ayında kullanıldığını hatırlatan gazete, “Yaklaşık 130 bin Rus askeri sınırda beklerken, Bayraktar TB2’ler Ukrayna’ya, Rusya’nın muazzam askeri avantajını kısmen dengeleme imkânı sunuyor” yorumunu yaptı. Haberde, Türk yapımı SİHA’ların 2020 yılındaki Azerbaycan-Ermenistan savaşı ile Suriye ve Libya’daki çatışmalarda oynadığı role de değinildi. Kiev merkezli savunma uzmanlarına göre TB2’ler, Rus savunma sistemlerinin menziline girmeden gözetleme faaliyeti yapabiliyor, füze ateşleyebiliyor. Ukrayna ordusu yaklaşık 20 adet TB2’ye sahip ve daha fazlasının teslim alınması bekleniyor.

''Joe Biden ile Vladimir Zelenski telefonda görüştü''

ABD’nin “Rusya’nın her an Ukrayna’yı işgal edebileceği” uyarılarının sıklaştığı bir ortamda ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski telefonda görüştü. Görüşme, Kiev yönetimi somut beklentilerini karşılayacak bir sonuç doğurmadı .

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Zelenski’ye Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik herhangi bir saldırgan adımına ABD’nin hızlı ve kararlı şekilde karşılık vereceği açıkça belirtti” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca liderlerin, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağına yanıt olarak “diplomasi ve caydırıcılık kanallarını kullanmaya devam edilmesi gerektiği” konusunda anlaştıkları belirtildi.

Üst düzey Ukraynalı bir yetkili ise görüşmeye ilişkin Amerikan CNN’e şöyle konuştu: “Zelenski, Biden’a ‘Putin’e Batı’nın Ukrayna’nın yanında olduğunu gösterin’ dedi ve ABD’nin askeri ve finansal desteğini talep etti.” Yetkili “Zelenski’nin Biden’dan en kısa sürede Ukrayna’yı ziyaret etmesini istediğini ancak olumlu yanıt alamadığını” da belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >