Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Salgın Anadolu'da ikinci zirvesinde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca (Arşiv)
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca (Arşiv)

Salgınla mücadelede Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik ve Yalova’daki son durum hakkında basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınının Anadolu'da ikinci zirve döneminde olduğunu ifade etti. ''Tedbiri boş verip, seyri kendi haline bırakırsak kış hepimiz için yenilgi dönemi olur.'' diyen Koca, vatandaşları uyardı.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Salgın, Anadolu'da ikinci zirvesinde

Söyleyeceklerim salgının herhangi şeklinde tırmanışının bütün vatandaşları ilgilendirecek niteliktedir. Bursa'da yaptığımız toplantının muhatabı 5 ve diğer illerimizdir. İstanbul buna dahildir. Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz. İlk piki büyük illerde 14 Nisan'da ikinci zirveyi Eylül'de yaşamıştık.

Vaka sayıları tırmanıyor

Bir ay öncesine göre günlük vaka sayılarında Bursa'da 3 kat, Bilecik'te 2 kat, Yalova ve Balıkesir'de ise %50 oranında vaka artışı yaşanıyor

Grip aşısı

Bu konu son günlerde çok konuşuldu. Grip aşısıyla ilgili bildiğiniz gibi 1 yıl sonrasının aşısı erken dönemde 1 yıl önceden, şimdiden sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yıl aşının siparişi geçen yıllara dayanır. Her yıl ortalama 1 milyon 350 bin dozdu. Dünyada grip aşısının arzı toplamda yüzde 20 oranında arttı. Pandemiyle birlikte grip aşısının önemi daha da artmış oldu. Özellikle bu dönemde grip aşısının herkese yapılabilmesi gerektiği kanaati giderek yaygınlık kazanıyor. Böyle bir durum sözkonusu değil, olamaz.

İstanbul'da son durum ne?

İstanbul'da mücadelenin önemi artarken günlük mücadelemizi nasıl sürdürmeliyiz? Her şeyden önce dışarıda geçirdiğimiz zamanı kontrollü olmalıyız. Dışarıya çıkmışsak, kalabalıktan uzak durmalıyız. Salgının bu devresinde asıl ciddi sınavı kalabalığa karşı vereceğiz. Evimiz dışında başkaları ile karşılaştığımız her ortamda maske takalım.

Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemine kış henüz gelmeden ulaştı. Tedbiri boş verip seyri kendi haline bırakırsak kış hepimiz için yenilgi dönemi olur.

Bakanın açıklamaları (Video)

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >