Sağlık Bakanı Koca: Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz

Fahrettin Koca
Fahrettin Koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınını kontrol altına almak amacıyla yeni kısıtlamaların görüşüldüğü Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, "Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz. Salgın artarak devam ediyor" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz"

  • Uzun bir süredir koronavirüs aramızda zaman zaman duyarsız hale geliyoruz. Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz, bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi. Hastaların ve yitirdiğimiz canları sayısı tüm dünyada olduğu gibi artıyor. Tedbirlerle özlemlerimizin sentezini yapabilmeliydik. Tatil yerlerinde, çarşı-pazarlarda tedbirlere ne kadar uyulduğunu içimiz acıyarak görüyoruz.

"52 sağlık çalışanımız hayatını kaybetti"

Ülke genelinde farklılıklar olsa da hastanelerimizin yükü artıyor. Sağlık çalışanlarımız bütün mesailerini bulaştırıcı hastalarla geçirmektedir. Başka insanlar için. 29 bin 865 çalışanımıza virüs bulaştı, 52 sağlık çalışanımız hayatını kaybetti.

En fazla artış Ankara'da

İstanbul'da, Ege ve Trakya'da ciddi artış yok. Ortaanadolu ve Güneydoğu Anadolu'da maalesef artış var. Son günlerde en fazla artışın olduğu yerlerin başında Ankara geliyor. Diyarbakır gibi bazı illerimizde yakın çalışmalarımız sürdürülmektedir. Hasta sayısını Gaziantep'te yüzde 52, Diyarbakır'da yüzde 49, Mardin'de yüzde 61 gibi aşağıya çekmeye başladık. Virüs gücünü kaybetmedi. Rakamlar bize ölüm ve ağır vaka sayısının arttığını söylüyor. Risk burada, mücadelemizin temel hedefi bunu önlemeye yönelik. Sorun küresel, mücadele ulusal demiştik.

HES kodu uygulaması

HES kodu uygulaması başarı ile devam ediyor. Sosyal mekana girişlerde kullanımı yaygınlaştırılacak. Filyasyon ekip sayısı 10 bin 802 oldu.Sorunlu illerde ekiplerin sayısını arttırıyoruz.

2 Eylül koronavirüs tablosu

Türkiye’de son 24 saatte 107 bin 927 COVID-19 testi yapıldı, 1596 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 45 kişi, COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1017 oldu.

Sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Vaka sayısı en fazla il Ankara, tedbirler alınmaya başlandı. Şu anda sokağa çıkma yasağı gündemimizde yok. Salgın ülke genelinde kontrol altındadır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >