Samsun'a 'dalga' mimari geliyor: 'İki dalgayı çarpıştıracak'

Samsun'a inşa edilecek mimari yapının 'dalga' formundaki yapısı, kent manzarasına da değer katacak.
Samsun'a inşa edilecek mimari yapının 'dalga' formundaki yapısı, kent manzarasına da değer katacak.

Samsun'da Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi tarafından 'dalga' formunda Etnografya ve Arkeoloji Müzesi inşa ediliyor. Mimari yapısıyla dikkati çeken ve ulusal platformlarda ödül kazanan eserin 2019'un Ocak ayı sonunda tamamlanması bekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 50 milyon lira maliyetle yaptırılan Samsun Etnografya ve Arkeoloji Müzesi, dalga formundaki yapısıyla öne çıkıyor.

Mimar Alişan Çakıroğlu ve Ilgın Avcı tarafından tasarlanan, bu yılki Ulusal Mimarlık Proje Ödülü'ne layık görülen projenin Atatürk Bulvarı'ndaki inşaat çalışmaları devam ediyor. Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılında ziyaretçilere kapılarını açacak müzede, yaklaşık 18 bin tarihi eser sergilenecek.

Müzenin dış mekan alanı da vatandaşlar için gezinti noktası olarak tasarlandı.
Müzenin dış mekan alanı da vatandaşlar için gezinti noktası olarak tasarlandı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Adnan İpekdal, proje tamamlandığında Türkiye'nin sayılı, Karadeniz'in ise en büyük müzesi olacağını ifade etti.

"İki dalganın çarpışması şeklinde tasarlandı"

İpekdal, müzenin, barındırdığı özellikler bakımından ilgi çekeceğini ifade ederek, "Genel görünümünü seyrettiğimizde iki dalganın çarpışması şeklinde bir form ortaya çıkacak. Türkiye'de yapılan müzeler içinde de düzayak gezilebilecek müze anlamında önemli özelliklere sahip. Yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alan içinde kafeteryası ve lokantası gibi sosyal alanları dışında 500 kişilik konferans salonu bulunacak." dedi.

Mevcut müzenin çok eski olduğunu ve ihtiyaçlara karşılık vermediğini, bu nedenle eserlerin müzede yeterince sergilenemediğini dile getiren Adnan İpekdal, Amisos Hazineleri başta olmak üzere birçok eserin müzede sergileneceğini kaydetti.

Müzenin mimari projesine dair ilk çizimler paylaşıldı.
Müzenin mimari projesine dair ilk çizimler paylaşıldı.

22 dönümlük arazi üzerine inşa ediliyor

Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürü Ali Sarıalioğlu ise müzenin toplam 22 dönümlük bir arazi üzerine inşa edildiğini söyledi.

Müzenin yatay mimariye sahip olacağını, yüksekliğinin 15,6 metre olacağını ifade eden Sarıalioğlu, "Yatay mimariye önem verdik. Yaklaşık yüzde 60 Osmanlı, Selçuklu tarihi, yüzde 40'lık dönemi mitolojiye kadar Samsun tarihini içerecek. Müzemizde çocuk müzesi kısmı, kütüphane, 480 kişilik konferans salonu ile aynı zamanda büyük bir restoran işletilecek." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >