Sanayi ve Teknoloji Bakanı açıkladı: Yerli otomobilin menzili 500 kilometre olacak!

Mustafa Varank
Mustafa Varank

● Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli hibrit otomobilin tek şarjda 500 kilometre yol yapabileceğini belirtti.
● Varank ayrıca şu anda Türkiye'nin yerli otomobiliyle ilgili marka kimliği ve isim çalışmalarına da başlandığını duyurdu.
● Bu sene sonuna kadar prototipin ortaya çıkmasının ardından otomobilin 2020'nin ikinci yarısında satışa çıkabileceği bilgisi de verildi.

Geçen yıl yerli otomobille ilgili bir dizi açıklama yapıldı. Aslında bu sayede projenin sürekli gündemde olması birçok kişiyi heyecanlandırdı. Fakat bazı bilgiler de zaman zaman kafa karıştırdı. Bu noktada biz de yerli otomobilin bilinen tüm ayrıntılarını bir araya getirdik.

İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı'nda ilk yerli otomobil üretecek şirketleri duyurmuş; Anadolu Grup, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding'in bu görevi üstleneceği netleşmişti.

Dolayısıyla bu şirketler de zaman zaman yerli otomobille ilgili çeşitli açıklamalar yapmıştı. Fakat bu sene başından itibaren konuyla alakalı pek de büyük bir gelişme yaşanmadı. Bunun üzerine Mart sonunda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "işi ağırdan alıyorlar, ya yapacaklar ya da hesaplaşacağız." şeklinde konuştu.

Yerli otomobilin tek şarjda 500 kilometre yol yapabileceği ve prototip çalışmalarının bu yıl sonuna kadar tamamlanacağı da açıklandı.
Yerli otomobilin tek şarjda 500 kilometre yol yapabileceği ve prototip çalışmalarının bu yıl sonuna kadar tamamlanacağı da açıklandı.

2022'de satışa çıkacak!

Son olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank2022'de satışa sunulması beklenen yerli hibrit otomobille alakalı önemli açıklamalar yaptı.

Yerli otomobilin tek şarjla 500 kilometre yol yapabileceğini belirten Varank, marka kimliği ve isim çalışmalarına da başlandığını duyurdu.

Bu sene sonunda elektrikli otomobil prototipinin ortaya çıkacağını bildiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı, aracın fiyat açısından küresel olarak yarışabileceğini belirtti.

Mustafa Varank ayrıca, birçok kişinin merak ettiği

"yerli otomobil nerede üretilecek?" sorularına da küçük bir ipucuyla cevap verdi. Tam metin şu şekilde:

    Bir yatırım yapmak isterseniz, tedarikçilere en yakın yeri tercih edersiniz.

Konsorsiyumun uyum içinde çalıştığını özellikle belirten Varank, kuvvetle muhtemel 2022'nin ikinci yarısında otomobilin piyasaya çıkacağını duyurdu.

Gazetecilere yapılan açıklamada Türkiye'nin kendi otomobilini üretmesini çok büyük anlam ifade ettiğini belirtilirken şu cümlelere de yer verildi:

    Güzel bir yerde AR-GE merkezi açmak istiyorlar. Onu yakında ilan edebiliriz. İlk modelin segmentini söylemiyoruz. Ama kafalarındaki plan şöyle: Tüm modelleriyle küresel pazarlarda da rekabet edecek bir fiyat yakalamak istiyorlar.
    Proje dünyadaki örnekleriyle yarışabilecek bir menzile ulaşacak. 500 kilometreyi yakalayacak bir araç üzerinde çalışıyorlar. Prototip çalışmalarına paralel olarak kimliği ve isim çalışmalarına da başladılar.
    Sakarya'da üretiliyor, aynı zamanda çevreci, az yakıyor. 'Biz binersek mesaj olur' dedik. Herkesten güzel tepkiler alıyoruz. Vatandaş seviyor bir kere, o önemli. Yani insanlar tebrik ediyorlar.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >