Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, ilk kez yerli tanı kitini tanıttı

​Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank
​Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, merak edilen konulara açıklık getirdi.Bakan Varank, Türkiye'de üretilen yerli tanı kitini ilk kez TVNET'te tanıttı.

Bakan Varank, Türkiye'nin son yıllarda yaptığı teknoloji atılımlarından bahsetti. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İmece'nin son montajı, Varank, Akar ve Karaismailoğlu tarafından yapılmıştı.

Bakan Varank'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Uzay ile başlamamız bizim açımızdan sevindirici. Kamuoyu bu alana daha yoğun yöneliyor.

İmece, Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu. Ülkelerin kendi yer gözlem uyduları olması çok stratejik. Gözlem uydusu ile herhangi bir noktaya dair veri alabiliyorsunuz.

Uyduda yıldız izler var. Yıldız izler sayesinde uzayın adeta fotoğrafı çekiliyor. Bu sayede kendi konumunu belirliyor.

Elektrikli itki motoru var. Uzayda elektrikse itki ile hareket etmesini sağlıyor. Bu kabiliyet dünyada 2-3 ülkenin sahip olduğu bir kabiliyet. Hepsi yerli ve milli sistemler.

2021 yılında biz kendi yerli ve milli uydumuzu uzaya fırlatacağız. Bu hem askeri hem sivil kullanım için çok önemli bir proje. Askerimiz, belediyelerimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız kullanabilecek. Bu ülkemizin uzay alanındaki kabiliyetini gösteriyor.

Halihazırda sivil amaçlı roket çalışmaları ve yer istasyonu çalışmaları devam ediyor.

Yerli ve milli solunum cihazı da bir girişimcinin başarı hikayesi

Koronavirüs ile mücadelede solunum cihazının önemi görüldüğü zaman yaptığımız araştırmalarda Biosys firmasının bu alanda çalıştığını gördük. Daha önce bakanlığımızın destek verdiği bu şirketi hızlı üretim yapabilmesi de ülkemizdeki diğer büyük şirketlerin katkısı ile gerçekleşti.

Şu an bu cihazımız dünyanın birçok kıtasına ihraç ediliyor: Çad, Somali,Brezilya, Kazakistan, Libya, Özbekistan gibi onlarca ülkeye ya hibe olarak gönderilmiş ya da ihracatı gerçekleştirilmiş durumda.

Yerli tanı kiti
Yerli tanı kiti

Yerli tanı kiti

Bakan Varank, Türkiye'de üretilen yerli tanı kitini ilk kez TVNET'te gösterdi. Çin'den gelişi sorun olan tanı kitini biz artık yerli ve milli olarak üretebiliyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >