Şaşkına çeviren dolandırıcılık: Gerçek, kargo şubesinde ortaya çıktı

Arşiv
Arşiv

İnternet üzerinden bilgisayarını satışa çıkaran Övgühan Özkan, Erzurum’da yaşayan bir kişiyle anlaştı. Özkan, bilgisayarı Erzurum’daki bir arkadaşına gönderdi. Anlaşmaya göre alıcı bilgisayarı bu kişiden teslim alacak; parayı da ona ödeyecekti. Ancak alıcı, Özkan’dan kargo takip numarasını istedi. İddiaya göre bu kişi değeri 27 bin 500 TL olan bilgisayarı, kargo takip numarası ile kimlik göstermeden teslim alarak kayıplara karıştı.

İstanbul’da yaşayan, diş hekimliği fakültesi öğrencisi Övgühan Özkan, 27 bin 500 liralık bilgisayarını internet üzerinden satışa çıkardı. Kendisini “Musa Kömürcü” olarak tanıtan bir kişi ilan üzerine Özkan’ı aradı. Bu kişi, Özkan’a, Erzurum’da yaşadığını söyledi. İkili, fiyat üzerinde anlaştı. Özkan, teslimat sürecinin daha güvenli olması için bu kişiye, bilgisayarı, Erzurum’da yaşayan bir arkadaşına göndereceğini söyledi. Özkan, “Bilgisayarı arkadaşımdan elden alır ve ödemeyi de yaparsınız” dedi. Bu kişi öneriyi kabul etti. Özkan, ürünü kargo şirketine teslim etti. Özkan’ı arayan kişi, kargo takip numarasını istedi. Özkan, gelen talepten şüphe duymayarak kargo takip numarasını paylaştı. Olanlar da işte bu aşamadan sonra oldu. Kendisini “Musa Kömürcü” olarak tanıtan kişi kargo şubesine gitti, takip numarasını vererek bilgisayarı alıp çıktı. Özkan’ın arkadaşı şubeye gittiğinde gerçeği öğrendi.

Kimlik teyidi yok

Hürriyet'in haberine göre; dolandırılan Övgühan Özkan adına, kimliği belirsiz kişi ve kargo şirketine karşı suç duyurusunda bulunuldu. Avukat Volkan Alkılıç, görüntülere de yansıdığı hali ile gerçek alıcı dışında başka bir kişinin kargoyu teslim aldığını söyledi. 27 bin 500 liralık ürünün, sadece takip numarasını söyleyen kişiye sorgusuz suailsiz teslim edildiğine işaret eden Av. Alkılıç, “Burada kargo firmasının ciddi bir ihmali söz konusu. Tazmin dilekçemize de cevap vermediler” diye konuştu.

'Kapıdan girene paket verilmez'

Kargo şirketinin sorumluluğuna işaret eden Av. Selin Erkaymaz ise: “Muhatap kişinin adı ve soyadı yazılı olduğu halde şube personeli kapıdan giren bir kişiye paket teslimi yapamaz. Burada dikkatlice kimlik bilgilerini karşılaştırması gerekiyor. Kargo firması için görevi kötüye kullanma, teslim aldığını iddia ettiği kişi için ise sebepsiz zenginleşme ve dolandırıcılık durumu var. Mağdur olan satıcı kargo şubesinden zararının giderilmesini talep edecektir. Firma da bunu gidermek zorunda. Çünkü artık paket onun zimmetinde”

'Dolandırıcılık boyutu var'

Kargo firmasının ihmalinin yanı sıra olayın bir de dolandırıcılık boyutunun olduğunu belirten Avukat Alkılıç, “Bilgisayarı satın almak isteyen ve daha sonra şubeden yasal olmayan şekilde paketi teslim alan kişi şu an telefonlarımıza dahi çıkmıyor. Burada ciddi bir dolandırıcılık olayı var. Aynı şekilde çok sayıda satıcı mağdur edilmiş. İzlenen taktik de bu olayda yaşandığı gibi. Sizden ürünü satın almak istediklerini belirtip bir şekilde kargo takip numarasını alıyorlar ve ürünü ele geçirip kayboluyorlar. Bu kişi hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Ama tüketicilerin internetten ürün satarken bu olaylara dikkat etmesini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >