Bakan Akar'dan Karadeniz'deki mayınlarla ilgili açıklama

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Karadeniz'deki mayınlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Akar mayınlarla mücadelenin devam ettiğini belirterek "Mayınların menşeine ilişkin elimizde kesinleşen bir bilgi yok. Bu konudaki incelemelerimiz hassasiyetle devam ediyor." dedi. Daha önce İstanbul Boğazı girişinde ve İğneada açıklarında tespit edilen iki mayın etkisiz hale getirilmişti. Son olarak ise Karadeniz'de Kefken açıklarında üçüncü mayın tespit edilip imha edilmişti.

Bakan Akar, Karadeniz'de tespit edilen mayınlar için, "Deniz Kuvvetlerimiz başta olmak üzere gerektiğinde Hava Kuvvetlerimizin de katkısıyla mayınla mücadelemiz devam ediyor. Şu ana kadar gayet başarılı şekilde sürdü bundan sonra da aynı şekilde sürdürüleceğini değerlendiriyoruz" dedi.

"Mayınların menşeine ilişkin kesin bilgi yok"

Akar, İstanbul Boğazı açıklarında tespit edilen mayınların menşei içinse "Mayınların menşeine ilişkin elimizde kesinleşen bir bilgi yok. Bu konudaki incelemelerimiz hassasiyetle devam ediyor. Elde kesin veri olmadan bu konuda yorum yapmak doğru olmaz" ifadelerini kullandı.

Karadeniz'de üçüncü mayın görülmüştü

Karadeniz'de Kefken açıklarında üçüncü mayın tespit edilmişti. Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada, Kocaeli'nin Kefken açıklarında görülen cismin deniz karakol uçağı tarafından mayın olarak teşhis edildiği belirtildi.

Daha önce de İstanbul Boğazı girişinde ve İğneada açıklarında tespit edilen iki mayın etkisiz hale getirilmişti.

Deniz mayını nedir?

  • Savaş gemilerine ve denizaltılara zarar vermek ya da imha etmek için suya yerleştirilen patlayıcılara 'deniz mayını' adı veriliyor.
  • Sualtı bombalarından farklı olarak, mayınlar denize dökülür ve herhangi bir geminin yaklaşması veya temas etmesiyle tetiklenene kadar beklemeye bırakılır.
  • Deniz mayınları, düşman nakliye hareketlerini engellemek veya gemileri bir limana hapsetmek için saldırgan bir şekilde veya dost gemileri korumak ve güvenli bölgeler oluşturmak için savunma amaçlı kullanılabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >