Şehit pilotlarımızdan göz yaşartan kahramanlık

Kaza yerinin havadan görünümü
Kaza yerinin havadan görünümü

İstanbul Sancaktepe'de eğitim uçuşu yapan askeri bir helikopter düştü. Meydana gelen kazada 4 askerimiz şehit oldu. Helikopterin düştüğü yerin evlerin arasındaki boş bir arsa olması şehit pilotlarımızın olası bir facianın önüne geçmek için büyük fedakarlıkta bulunduğunu gözler önüne serdi.

İstanbul Sancaktepe'de eğitim uçuşu için havalanan askeri helikopter binaların arasına düştü. Kazada 4 kahraman askerimiz şehit oldu, 1 askerimiz yaralandı. Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar pilotlarımızın vatandaşlara zarar gelmemesi için büyük fedakarlıkta bulunduğunu şu sözlerle ifade etti:

  • “Bu kahraman pilotlarımız, şu anda bilemediğimiz bir sebepten dolayı acil iniş gerçekleştirme çabasına girmişlerdir. Ve bunu da gördüğünüz gibi hiç kimseye zarar vermeden gerçekleştirmek için anlaşılıyor ki büyük çaba göstermişler ve bunu da bir ölçüde sağlamışlardır. Havaalanına çok yakın olmalarına rağmen maalesef havaalanına ulaşmaları mümkün olmamıştır. İncelemeler başlatılmış, hem adli hem idari soruşturma sürmekte. İlgili makamlar çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu çerçevede biz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, ameliyathanedeki arkadaşımıza da acil şifalar diliyorum"

Helikopter kazasına ilişkin 3 uzmanın görüşlerini derledik…

Güvenlik ve terör uzmanı Abdullah Ağar

                                    
                                    Ağar düşen helikopterin UH-1H, tek motorlu, eski nesil 12 kişilik bir genel maksat helikopteri olduğunu belirtti.  Ağar: “Pilot büyük bir maharetle büyük bir faciayı önlemiş. 

  
Patlama ya da düşüş-kırım noktasında bir sapma olabilirdi.” ifadelerini kullandı.
Güvenlik ve terör uzmanı Abdullah Ağar Ağar düşen helikopterin UH-1H, tek motorlu, eski nesil 12 kişilik bir genel maksat helikopteri olduğunu belirtti. Ağar: “Pilot büyük bir maharetle büyük bir faciayı önlemiş. Patlama ya da düşüş-kırım noktasında bir sapma olabilirdi.” ifadelerini kullandı.
Emekli binbaşı pilot Mustafa Hacımustafaoğulları

                                    
                                    “Sadece Türkiye’de değil her ülkede bu tür kazalar olabiliyor, helikopterin bakımları yapılsa da helikopter havalandıktan sonra arıza çıkabiliyor. Eğitim üsleri şehir dışına alınmalıdır. Elbette helikopterler insanların şehir dışında düşse de bizim için büyük kayıptır. Ama helikopter insanların yoğun olduğu bir çarşıya pazara otoyola düşseydi orada ortaya çıkan sonuç çok daha kötü olacaktı.”

  


  
Emekli binbaşı pilot Hacımustafaoğulları, helikopterlerde en çok tür arızalar meydana geliyor şeklindeki soruya “Elektronik sistemlerde, iniş sistemlerinde motorda arıza olabilir. Kesin bir şey söylemeyiz herhangi bir parçada arıza çıkmış olabilir.” ifadelerini kullandı.
Emekli binbaşı pilot Mustafa Hacımustafaoğulları “Sadece Türkiye’de değil her ülkede bu tür kazalar olabiliyor, helikopterin bakımları yapılsa da helikopter havalandıktan sonra arıza çıkabiliyor. Eğitim üsleri şehir dışına alınmalıdır. Elbette helikopterler insanların şehir dışında düşse de bizim için büyük kayıptır. Ama helikopter insanların yoğun olduğu bir çarşıya pazara otoyola düşseydi orada ortaya çıkan sonuç çok daha kötü olacaktı.” Emekli binbaşı pilot Hacımustafaoğulları, helikopterlerde en çok tür arızalar meydana geliyor şeklindeki soruya “Elektronik sistemlerde, iniş sistemlerinde motorda arıza olabilir. Kesin bir şey söylemeyiz herhangi bir parçada arıza çıkmış olabilir.” ifadelerini kullandı.
Güvenlik ve Terör Uzmanı Yusuf Alabarda

                                    Sancaktepe'deki kaza teknik arızaya bianen pilotun o bölgeye zorunlu iniş yapmak istemesinden kaynaklanan bir kaza, hava araçlarında bu türden kazalar sıklıkla karşılanabiliyor. Beni en fazla mutlu eden husus bölgeye uydu haritasından baktım 3 adet yakın civarda okul bahçesi vardı. Pilotların helikopteri en az zararla atlatılabilecek bir noktaya indirmesi bize teselli verdi.

  


  
Helikopter kazalar bazen teknik, bazen hava koşulları nedeniyle gerçekleşebiliyor. Şunu söyleyebilirim ki TSK uluslararası sertifikasyona sahip olmayan hiçbir parça kullanmıyor.
Güvenlik ve Terör Uzmanı Yusuf Alabarda Sancaktepe'deki kaza teknik arızaya bianen pilotun o bölgeye zorunlu iniş yapmak istemesinden kaynaklanan bir kaza, hava araçlarında bu türden kazalar sıklıkla karşılanabiliyor. Beni en fazla mutlu eden husus bölgeye uydu haritasından baktım 3 adet yakın civarda okul bahçesi vardı. Pilotların helikopteri en az zararla atlatılabilecek bir noktaya indirmesi bize teselli verdi. Helikopter kazalar bazen teknik, bazen hava koşulları nedeniyle gerçekleşebiliyor. Şunu söyleyebilirim ki TSK uluslararası sertifikasyona sahip olmayan hiçbir parça kullanmıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >