Selçuk Bayraktar: Rüyamız olan TeknoFest'i Anadolu'ya taşıyoruz

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı - Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar
T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı - Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı - Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Anadolu'da gerçekleştirme kararı aldık. Aday kentleri değerlendirdik. Gaziantep tüm kriterlerde üst düzeyde. Zeugma burada hemen yakında Göbeklitepe ve eshabı kehf bulunuyor. Biraz daha ileride cezeri türbesi var. Gaziantep'te olmaktan mutluluk duyuyoruz. Amacımız İstanbul'a gelemeyen çocuklara ulaşmak. Umut ışıklarımızın sayısı artsın istiyoruz." dedi.

TEKNOFEST, hazırlıkları kapsamında Gaziantep'teki istişare toplantısında konuşan Selçuk Bayraktar, "Rüyamız olan TEKNOFEST’i 2020’de Anadolu’ya taşıyoruz. İcra Kurulumuzun kararıyla festivalimizi bu yıl kadim medeniyetimizin güzide şehirlerinden Gaziantep’te gerçekleştireceğiz. Bu süreçte aday olarak belirlediğimiz kentleri çeşitli kriterlerle değerlendirdik. Gaziantep hemen hemen tüm kriterlerde en üstte olduğu gibi hem sanayi hem de akademik yaşam anlamında Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri. Teknoloji yarışmalarımızın duyurusunu da Gaziantep'in dünyaya açılan kapısı olan Zeugma Mozaik Müzesi'nde gerçekleştiriyor olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz." açıklamasında bulundu.

Selçuk Bayraktar, 2020 TEKNOFEST'in Gaziantep'teki lansmanında konuşurken
Selçuk Bayraktar, 2020 TEKNOFEST'in Gaziantep'teki lansmanında konuşurken

Göbeklitepe tarihin ilk kült merkezi

Gaziantep aynı zamanda şehirlerin ve kültürlerin buluşma noktası. Yaklaşık bir saatlik mesafede Şanlıurfa’mızda Göbeklitepe gibi tarihin ilk kült merkezi, çok daha yakınımızda ise Kuran-ı Kerim’de de geçen Eshab-ı Kehf yani 7 Uyurlar’a ev sahipliği yapmış Kahramanmaraş bulunuyor. Birkaç saat uzağımızda Cizre’de ise benim de ekolünü takip ettiğim hocaların hocası, robotik ve sibernetik ilminin kurucusu, ilk milli uçan arabamıza ismini veren İslam âlimi Cezeri’nin türbesi var.

Öte yandan işgal altında verdikleri bağımsızlık mücadelesiyle sembolleşen şehirlerimizin buluşma noktası olan Gazi şehrimiz Gaziantep'e gelmekten mutluluk duyuyoruz.

TEKNOFEST, Gaziantep lansmanında toplu fotoğraf
TEKNOFEST, Gaziantep lansmanında toplu fotoğraf

Umut ışıklarımızın sayısını gitgide daha da artıralım

TEKNOFEST’i Anadolu’ya taşımamızın amacı İstanbul’a gelip bu güzelliği yaşayamayan çocuklarımız ve gençlerimizle buluşmak. Geçen yıl “Bu festivalde gökyüzüne bakan her bir çocuğun gözlerindeki parıltı, en kıymetli umut ışığımızdır.” demiştik. İstiyoruz ki umut ışıklarımızın sayısını gitgide daha da artıralım. Havacılık, uzay ve teknoloji geliştirme heyecanını daha çok gencimizin yüreğine düşürelim. Zira bu sevda tam bağımsız ve güçlü Türkiye yolundaki en önemli hazinemiz olacak.

TEKNOFEST bir yıl Anadolu'da bir yıl İstanbul'da

İşte bu nedenle Milli Teknoloji Hamlesi’ne gönül veren yüzbinleri, milyonları 22-27 Eylül 2020 tarihlerinde Gaziantep Havalimanı’na bekliyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ziyaretçilerimizin rahatça katılabilmeleri ve tadını çıkarabilmeleri için festivalin süresi yine 6 gün olacak. İstanbul’dan da vazgeçmiyoruz. 2021’in Eylül ayında TEKNOFEST için yine İstanbul’da olacağız. İnşallah bundan sonra TEKNOFEST’i bir yıl Anadolu’da bir yıl İstanbul’da yapmayı planlıyoruz.

İlkine 560 bin ikincisine 1 milyon 720 bin kişi ağırladı

TEKNOFEST ilkinde yaklaşık 560 bin, ikincisinde 1 milyon 720 bin katılımcıyı ağırladı. Sadece iki senede bu alanda dünyanın en büyük organizasyonu oldu. Bu başarı aziz milletimiz, paydaşlarımız, gönüllülerimiz ile olağanüstü çaba ve gayret gösteren Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ekibine aittir.

TEKNOFEST, düzenlendiği iki yılda Türkiye’nin havasını değiştirdi ve milli teknoloji ikliminin hâkim olmasını sağladı. Yine milli teknolojinin hâkim olacağı coşkulu, cıvıl cıvıl bir hava oluşturmayı hedefliyoruz.

Bu yıl dünyaya sesimizi Güneydoğu Anadolu’dan duyuracağız. 2018’de 83 ülkeden, 2019’da ise 122 ülkeden gelen başvurularla giderek daha da uluslararası bir organizasyona dönüşüyoruz.

Bildiğiniz üzere artık geleneksel hale gelen bu lansmanlardaki en önemli hedefimiz TEKNOFEST bünyesinde düzenlenen Türkiye’nin en kapsamlı ve geleceğe yön vereceğini ümit ettiğimiz teknoloji yarışmalarımızı duyurmak.

3 Milyon lirayı aşan ödüllü yarışmalar için son başvuru tarihi 28 Şubat 2020

Roketten uçan arabaya; otonom sistemlerden insanlık yararına teknolojilere kadar birçok farklı alanı içeren tam 23 dalda, toplam 3 Milyon lirayı aşan ödüllü yarışmalar için son başvuru tarihi 28 Şubat 2020. Ayrıca bu yıl sağlıktan tarıma, eğitimden çevreye olmak üzere hayatın her noktasını dikkate alan çok daha kapsamlı yarışmalar düzenliyoruz.

TEKNOFEST, Türkiye’yi dünyanın zirvesine taşıyacak

Açıkçası gençlerimizin katılacağı bu yarışmalarda üretecekleri projelerle dünyanın geleceğine yön vereceklerine inanıyoruz. Bundan 10-15 yıl sonra, bu yarışmalarda gördüğünüz gençler, Türkiye’nin en önemli teknoloji girişimlerini kuracak, en kritik projeleri hayata geçiren ekiplerde yer alacak ve Türkiye’nin teknolojik dönüşümünü sağlayacak. TEKNOFEST’te tohumlanan düşünce filizleri Türkiye’yi dünyanın zirvesine taşıyacak.

Geçen yıl genç Lagârileri, Hezarfenleri gecikmeden başvurularını yapmaya çağırmıştık. Aynı şekilde bu yıl da fikri ve projesi olan tüm gençlerimizi yarışmalarımıza katılmaya bekliyoruz. TEKNOFEST’le birlikte yüksek teknoloji, havacılık ve uzay alanlarındaki girişimlere destek vermek, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerimiz ile gençlerimizin bu alanlara olan ilgisini yükseltmeyi hedefliyoruz.

Ayakları yere basmayan ilk festival olarak çıktığımız bu yola, Türkiye’nin tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olarak devam ediyoruz.

TEKNOFEST 2020’de yine havacılık ve akrobasi gösterileri, sürpriz yarışmalar, sergiler, eğitimler ve yatırımcılarla girişimcilerin buluşacağı Uluslararası Girişim Zirvesi gibi oldukça zengin aktivitelerimiz olacak.

Yarışmalara katılacakların başvuru yapması çok önemli

Bir daha altını çizerek belirteyim; yarışmalara katılacak genç kardeşlerimizin vakit geçmeden başvurularını yapması çok önemli. Süre bitmeden bir an önce yarışmalara katılımlarını tamamlamalarını istiyoruz.

Milli Teknoloji Hamlesi meşalesini bu yıl Gaziantep’ten yakıyoruz. Düşünce ve edebiyat dünyamızın önemli köşe taşı Cemil Meriç’in de dediği gibi “IŞIK DOĞUDAN GELİR.” TEKNOFEST Ekibi olarak tüm milletimizi 22-27 Eylül 2020 tarihlerinde Doğu’dan yükselecek TEKNOFEST ışığının heyecanına ortak olmaya çağırıyoruz.

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'ne ev sahipliği yapacak Gaziantep'te hazırlıklar kapsamında istişare toplantısı
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'ne ev sahipliği yapacak Gaziantep'te hazırlıklar kapsamında istişare toplantısı

"28 Şubat son başvuru tarihi"

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, "Milli teknoloji hamlesi, coşkuyu ülkenin her noktasında heyecana ortaklıklarla başarıya ulaşacak.Yarışmalara 28 Şubat 2020 son başvuru tarihi. Bizim için bu yarışmalar çok önemli. TeknoFest'te herkesin gözü gökyüzünde oluyor."dedi.

Hackistanbul'u, Hackzeugma olarak bu yol Gaziantep'te gerçekleştireceğiz.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, lansmanda konuşurken
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, lansmanda konuşurken

Gaziantep artık TeknoFest'ten önce-Teknofest'ten sonra diye ayrılacak

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,"Çok özel bir mekandayız. Bir medeniyet şehrindeyiz. TeknoFest'in burada olması çok önemli. Gaziantep sanayisi artık TeknoFest'ten önce-Teknofest'ten sonra diye ayrılacak." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >