'Sıranın bana gelmesinden korkuyorum' diyordu, hayatını kaybetti

Silikozis hastası olan Ramazan Aydar 13 yıldır tedavi görüyordu.
Silikozis hastası olan Ramazan Aydar 13 yıldır tedavi görüyordu.

Bingöl'ün Karlıova ilçesi ve Taşlıçay köyünde otururken, İstanbul'da 'merdiven altı' tabir edilen kaçak atölyelerde kot taşlamaları nedeniyle silikozis hastalığına yakalanan işçilerden 16'sı, son 13 yılda yaşamını yitirdi. Silikozise yakalan işçilerden Ramazan Aydar 10 ay önce "Her gün ölüm sırasının geleceğinden korkuyorum" ifadelerini kullanmıştı. Aydar da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Silikozise yakalanan 38 yaşındaki Ramazan Aydar 10 ay önce "Her gün ölüm sırasının geleceğinden korkuyorum" ifadesini kullanmıştı. Ramazan Aydar, tedavi gördüğü hastanede hayata tutunamadı.

Aydar'ın ardından Karlıova köyünde silikozisten hayatını kaybedenlerin sayısı, 17'ye çıktı.

Karlıova ilçe merkezi ve Taşlıçay köyünde otururken, 1994- 2004 yıllarında, İstanbul'da 'merdiven altı' diye tabir edilen kaçak atölyelerde, kum ve hava ile kot taşlama işinde çalışırken, silikozis hastalığına yakalananların durumu, her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Kaçak kot taşlama atölyelerinde, 2004 yılında 800 TL maaşla çalışan işçiler, hastalığı ilk olarak o yıl Karlıova ilçe merkezinde silikozis nedeniyle Kenan Temiz'in hayatını kaybetmesiyle öğrendi. Yaptıkları işin silikozise yol açtığını gören işçiler, 2004'ten itibaren çalışmayı bırakıp, eve döndü; ama hastalık onların peşini bırakmadı. Son 13 yılda, Karlıova ilçe merkeziyle Taşlıçay köyünde 16 kişi, silikozis nedeniyle yaşamını yitirdi.

Taşlıçay'da, 4 yıldır solunum cihazına bağlı olarak yatalak yaşayan, geçmişte kot taşlama işinde çalışan ve 13 yıldır silikozis hastası olan Ramazan Aydar da Elazığ'da, tedavi gördüğü hastanede yaşam savaşını kaybetti. 6 çocuk babası Aydar'ın cenazesinin, Elazığ'dan Taşlıçay köyüne getirilerek, toprağa verileceği belirtildi. Aydar'ın ardından Karlıova'da silikozisten ölenlerin sayısı, 17'ye çıktı.

Silikozis nedir?

  • Silikozis kot kumlama, kot taşlama, kumun kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeylerine aşındırılması işlemi durumudur. Bu işlem gerçekleştiği sırada oluşan tozlar akciğerlere girerek yapışır. Slikosiz hastalığı, insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabilen bir hastalıktır. Bu hastalık son yılların en çok görülen solunum yolları hastalığından bir tanesidir.
  • Genellikle sinsi bir şekilde ilerleyen silikozis hastalığı insan sağlığı üzerinde ciddi tehtidler oluşturabilir. Silikozis hastalığının en kötü tarafı hiçbir belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerlemesidir. Genellikle hiçbir belirti vermeyen silikozis hastalığı, 20 sene uzun yıllar boyunca hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir. Silikosiz hastalığı erken belirtilerini tahmin edebilmek neredeyse imkânsızdır. Bu nedenden dolayı hastalık teşhis konulduğu andan itibaren hızlı bir şekilde ilerlemeye devam eder. İlerlediği takdirde ciddi boyutlara ulaşan bu hastalık, solunum yollarını iflas ettirerek akciğer kanserine hatta akciğer nakli ameliyatlarına kadar ciddi boyutlara ulaşabilir. Akciğer nakli de Türkiye'de başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyatlar arasında yer almamaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >