Sivrisineklerden korunmamızı sağlayacak yeni yöntem keşfedildi

Sivrisineklerden korunmak için yeni bir sprey icat edildi.
Sivrisineklerden korunmak için yeni bir sprey icat edildi.

Yaz aylarının yaklaşması ve hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bir takım sıkıntılar da tekrardan gün yüzüne çıkmaya başladı. Bu sıkıntıların başında sivrisinekler geliyor. Sivrisineklerden korunmak için türlü yöntemler mevcut fakat kesin bir çözüm yolu arayan bilim insanları bu konuda hayli yol katetmiş gözüküyor.

Sivrisineklerden korunmak için bilim insanlarınca yapılan bir araştırmada sivrisineklerde bulunan bir gen devre dışı bırakıldığında insanlara olan ilgilerinin azaldığı kaydedildi.

Dişi sivrisinekler; yapılarında bulunan algılayıcılar sayesinde insanların vücut kokuları, sıcaklıkları gibi özellikleri kullanarak hedef tespiti yapabiliyorlar. Current Biology’de yayınlanan bir araştırmada sivrisineklerin insan terindeki uçucu ve asidik maddelere karşı tepkileri gözlemlendi.

Sivrisineklere karşı görünmez olacak

Araştırmalar, sivrisineklerde bulunan koku almaçlarıyla Ir8a isimli genin arasında önemli bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Ir8a geninin işlevsel bir sürümünden noksan olan sivrisineklere insanlar daha az çekici geliyor. Ir8a’nın bahsi geçen fonksiyonu devre dışı bırakıldığında sivrisineklerde konak arama oranının yaklaşık %50 azaldığı görüldü. Bulgular, sinek kovucuların geliştirilmesi için yeni bir yaklaşım sağlayabilir.

Araştırmanın sonuçlarının yer aldığı bilim dergisi.
Araştırmanın sonuçlarının yer aldığı bilim dergisi.

Araştırmada, Ir8a genini devre dışı bırakan kokular kullanılmış bir sivrisinek kovucunun insanları sivrisineklere karşı görünmez yapabileceği veya tam tersi, Ir8a geni kullanarak sivrisineklerin dikkatinin başka bir şeye çekilebileceği belirtildi.

Araştırmacıların asıl hedefi, insanları sivrisinek ısırıklarından koruyacak üstün bir ilaç geliştirebilmek. Bu araştırma, hedefe ulaşmak için oldukça önemli bir adım.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >