Size bakterilerin antibiyotiğe direnç gösterdiği bir dönemden sesleniyorum: Her hastalıkta antibiyotiğe sığınmayın

Uzmanlar, sık sık tüketilen antibiyotik kullanımının sağlığı olumsuz yönde etkilediği konusunda uyarıyor.

Artık bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç geliştirdiği bir çağdayız. Bu direnç, antibiyotiğin yaygın kullanılmaya başlamasından da eskiye dayanıyor. BBC'ye göre; günümüz bakterilerinin antibiyotikten korunmak için geliştirdiği genlere, kuzey kutup bölgesindeki donmuş topraklarda 30 bin yıl önce yaşamış bakterilerde de rastlandı. O zamanlar bakteriler açısından bu genler pek avantaj teşkil etmiyordu. Ancak şimdilerde insanlar en küçük bir hastalık belirtisinde dahi, antibiyotik kullanıyor; böylece direnç genleri her bakteri açısından kaçınılmaz hale geliyor.
Fleming 46'da uyarıda bulunmuştu
Antibiyotiğin atası penisilini keşfeden Alexander Fleming daha 1946 yılında antibiyotiğe direncin yayılması tehlikesine ve antibiyotik kullanımının yaygınlaşması durumuna karşı uyarıda bulunmuştur.
Fleming 46'da uyarıda bulunmuştu Antibiyotiğin atası penisilini keşfeden Alexander Fleming daha 1946 yılında antibiyotiğe direncin yayılması tehlikesine ve antibiyotik kullanımının yaygınlaşması durumuna karşı uyarıda bulunmuştur.
Yeni bir direnç bulunabilir mi?
İlaç şirketleri kanser ve kalp hastalıkları gibi daha karlı alanlara yatırım yaptığından, antibiyotik konusunda araştırma yapılmıyor. Bu yüzden de direnç gösteren yeni bir madde bulunması kolay olacağa benzemiyor.
Yeni bir direnç bulunabilir mi? İlaç şirketleri kanser ve kalp hastalıkları gibi daha karlı alanlara yatırım yaptığından, antibiyotik konusunda araştırma yapılmıyor. Bu yüzden de direnç gösteren yeni bir madde bulunması kolay olacağa benzemiyor.
Vücudunuzu sık sık antibiyotiklerle buluşturmayın
Yapılabilecek çok bir şey olmamakla beraber, zaruri olanlar dışında antibiyotik içmemeye özen göstermelisiniz. Uzmanlar, bazı küçük sağlık sorunlarının antibiyotik kullanmadan atlatılmaya çalışılmasını tavsiye ediyor.
Vücudunuzu sık sık antibiyotiklerle buluşturmayın Yapılabilecek çok bir şey olmamakla beraber, zaruri olanlar dışında antibiyotik içmemeye özen göstermelisiniz. Uzmanlar, bazı küçük sağlık sorunlarının antibiyotik kullanmadan atlatılmaya çalışılmasını tavsiye ediyor.
Her hastalıkta antibiyotiğe sığınmayın
Antibiyotiklerin yalnızca mikroplar öldürdüğünü ve her hastalıkta size yardımcı olamayacağını biliyor olmanız gerekiyor.<o:p></o:p>
Her hastalıkta antibiyotiğe sığınmayın Antibiyotiklerin yalnızca mikroplar öldürdüğünü ve her hastalıkta size yardımcı olamayacağını biliyor olmanız gerekiyor.<o:p></o:p>
Özellikle çocuklarda dikkatli olun!
Özellikle çocuklar her hasta olduğunda ağızlarına antibiyotik haplar tıkıştırmaktan vazgeçin.
Özellikle çocuklarda dikkatli olun! Özellikle çocuklar her hasta olduğunda ağızlarına antibiyotik haplar tıkıştırmaktan vazgeçin.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >