Sosyal medya evrimi: Dünya nüfusunun neredeyse yarısı sosyal medya kullanıcısı

Sosyal medya
Sosyal medya

Visual Capitalist tarafından yayınlanan rapor ve analiz, dünya çapında 3.8 milyar kişinin sosyal medya kullandığını gösteriyor.

Facebook, WhatsApp, YouTube, Messenger ve WeChat listenin ilk sırasında yer alıyor. Ardından Instagram ve TikTok gibi platformlar geliyor.

Sosyal medya, modern yaşamın neredeyse tüm alanlarına sızmış durumda. Şu anda dünya genelinde toplam kullanıcı sayısı 3.8 milyar civarında ve bu da küresel nüfusun kabaca %50'sini temsil ediyor.

Dünya çapında nüfusun neredeyse yarısından fazlası aktif sosyal medya kullanıcısı.
Dünya çapında nüfusun neredeyse yarısından fazlası aktif sosyal medya kullanıcısı.

Öncelikle, sosyal ağların aylık aktif kullanıcılar açısından nasıl sıralandığına yakından bakalım. Bu aslında platformların başarısını doğrulamak için yaygın olarak kullanılan bir ölçüt.

Listenin ilk sırasında Facebook, WhatsApp, YouTube,Messenger ve WeChat yer alıyor. 'WhatsApp ya da YouTube sosyal ağ değil' diye düşünebilirsiniz. Ama araştırma doğrudan insanların iletişim kurabildiği platformların tamamını bu kapsamda değerlendiriyor.

Liste Instagram, TikTok, QQ, Weibo, Qzone ve Reddit şeklinde uzayıp gidiyor. Bunlardan bazıları size yabancı gelebilir; çünkü doğrudan Çin ya da diğer ülkeleri kapsayan sosyal ağlar da var.

Facebook

Basitçe ifade etmek gerekirse Facebook eskisi gibi değil. Reklamları boykot eden şirketlerin sayısı arttı ve art arda gelen skandallar platformu önemli oranda yıprattı. Ancak tüm bunlara rağmen aylık aktif kullanıcı sayısına bakıldığında şu anda en tepede Facebook yer alıyor. Bu henüz diğer şirketler tarafından başarılmış bir şey değil.

Snapchat

Snapchat ve kurucusu Evan Spiegel, 2017'deki halka arzından bu yana inişli-çıkışlı bir yol izledi. Hisse senedi fiyatı 2018'de 4 dolar civarında en düşük seviyeye ulaştı ve bu da yatırımcıların Instagram Hikâyeleri tanıtımına bağlı endişelerini yansıtıyor. Son zamanlarda para kazanma ve kârlılık konusunda hâlâ uzun vadeli belirsizlik olmasına rağmen hisse senedi 20 doları aştı.

YouTube

YouTube, geleneksel televizyon ve yayıncılığa karşı rekabet ediyor. Platform, geçen sene 15.1 milyar dolar gelir elde ederek 2017'deki rakamları neredeyse tam olarak ikiye katladı. Ana şirket Alphabet, YouTube Music, reklamsız içerik ve YouTube Originals gibi ücretli paketlerle birlikte rakamlar önemli oranda arttı. YouTube'un geleceği videolardan çok daha fazlası olacak gibi görünüyor.

WeChat

Çin'Deki en büyük sosyal ağ olan WeChat'in şu anda aylık aktif kullanıcı sayısı 1.2 milyar civarında.

Reddit

Bir süredir Wall Street'te Reddit'in halka arz edileceğine dair çeşitli fısıltılar var. Böyle bir olay henüz gerçekleşmemiz olsa da Reddit'in yükselişi devam ediyor. İki yıl önce 330 milyona kıyasla şu anda 430 milyon aktif kullanıcıya sahip.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >