Soy kütüğü uygulaması başlıyor: Hayvanını kayıt ettirene 100 lira

150 bin hayvanın soy kütüğü oluşturulacak
150 bin hayvanın soy kütüğü oluşturulacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'de ilk defa küçükbaş hayvanda soy kütüğü çalışması başlattı. Proje kapsamında 2020'de yaklaşık 150 bin koyun ve keçi soy kütüğü projesine dahil edilecek. Soy kütüğüne kayıt yaptıranlara hayvan başına 100 lira, bu hayvanlardan elde edilen koç ve tekeleri satın alanlara ise 500 lira destek verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, 2020 yılında yaklaşık 150 bin koyun ve keçinin soy kütüğü projesine dahil edileceğini, hayvan başına 100 lira, bu hayvanlardan elde edilen koç ve tekeleri satın alanlara 500 lira destek verileceğini söyledi.

"Soy kütüğüne dahil olmuş hayvan başına 100 lira verilecek"

Erdurmuş, "Tüm Türkiye'yi temsil edecek şekilde 21 koyun, 5 keçi ırkında soy kütüğü kayıt sistemine başlayacağız. Bu çalışmayı yaparken olayı cazip hale getirme adına bakanlığımızın desteklemeleri olacak. Sisteme dahil olan üreticilerimiz soy kütüğüne dahil olan hayvan başına 100 lira ilave destek almış olacak. Soy kütüğüne dahil olmuş hayvanlardan elde edilen koç, tekeleri satın alan diğer üreticilerimize de 500 lira desteğimiz olacak" dedi.

Soy kütüğüne dahil olan hayvan başına besicilere 100 lira verilecek -DHA
Soy kütüğüne dahil olan hayvan başına besicilere 100 lira verilecek -DHA

"Hayvanlardan azami kar elde edeceğiz"

Erdurmuş, soy kütüğü projesiyle mevcut küçükbaş hayvanların süt, seleksiyon (döl) ve yapağı (yün) kalitesini artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Erdurmuş ayrıca üreticilerin daha kaliteli hayvan yetiştirip, o hayvanlardan azami kar elde etmelerini sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >